EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.11.2020

Strokovni svet ministrstvu predlaga, da šole v času pouka na daljavo ne bi ocenjevale

Ljubljana, 20. novembra (STA) - Strokovni svet RS za splošno izobraževanje je na četrtkovi seji med drugim sprejel sklep, s katerim ministrstvu predlaga, da šole v času izvajanja pouka na daljavo praviloma ne bi ocenjevale znanja. Na ministrstvu pravijo, da je ministrica "dala navodila za pripravo strokovnih predlogov in rešitev za realizacijo" tega in drugih sklepov.

Strokovni svet ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport predlaga, "da se v času izvajanja šole na daljavo praviloma ne ocenjuje znanja, pač pa izvaja izključno preverjanje znanja s kakovostno povratno informacijo, pri čemer se daje prednost ustnemu in rokopisnemu preverjanju ali drugim načinom preverjanja, ki so primerni za posamezen predmet, razen tam, kjer učitelji uporabljajo za posamezen šolski predmet načine in metode ocenjevanja, primerne za spremljanje znanja, pridobljenega v času pouka na daljavo in v skladu z učnim načrtom".

Predlaga tudi, da bi letošnje šolsko leto namesto dveh izvedli kot eno ocenjevalno obdobje, predlaga tudi "normativno ureditev potrebnega števila ocen v letošnjem šolskem letu glede na aktualne razmere", kar bi verjetno pomenilo manj ocen.

Med petnajstimi sprejetimi sklepi je tudi poziv vladi, naj se "v skladu z epidemiološkim položajem" čim prej začne vračanje otrok v vrtce in šole. Pri tem naj se prioritetno vračajo učenci od prvega do petega razreda osnovne šole ter dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, učenci v programih s posebnimi potrebami in druge skupine ranljivih učencev. Predlaga tudi vračanje otrok v glasbene šole, ko gre za individualni pouk. Na splošno svet vlado poziva, naj se pri sprejemanju ukrepov upoštevajo dolgoročna tveganja na področju znanja zaradi okrnjenega poteka pouka.

Na ministrstvu za izobraževanje so za STA navedli, da se je ministrica Simona Kustec s predlaganimi sklepi seznanila "in že dala navodila za pripravo strokovnih predlogov in rešitev za realizacijo sklepov".

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan je sicer danes za STA ocenil, da pouk na daljavo poteka neprimerno bolje, kot je potekal v prvem valu epidemije, saj so se "šole in družine bistveno bolje pripravljene".

Pečan, ki je ravnatelj Osnovne šole Janka Modra v Dolu pri Ljubljani, opaža tudi, da je sodelovanje učencev pri pouku boljše, kot je bilo spomladi, tudi tehnična opremljenost otrok je boljša. "Na splošno je zelo malo učencev, kjer bi bilo treba starše opozarjati, da otrok ne sodeluje pri pouku na daljavo. Tako kot sicer pri običajnem pouku, nekateri delajo bolje, drugi slabše, a je slednjega bistveno manj, kot je bilo spomladi," je dejal.

A ob tem Pečan tudi opozarja, da je pouk na daljavo lahko zgolj začasen nadomestek, ki ne more povsem nadomestiti pouka v učilnicah. Hkrati pomeni veliko obremenitev za starše, zlasti učencev do 5. razreda osnovne šole, opozarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar