EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

4.8.2020

V Avstriji razmišljajo o uvedbi sistema semaforja za tveganje okužbe v šolah

Dunaj, 04. avgusta (STA) - V Avstriji za zdaj načrtujejo, da bodo šolsko leto začeli septembra, preučujejo pa, kako kljub pandemiji covida-19 čim dlje zagotavljati običajen pouk. Med drugim razmišljajo tudi o uvedbi t. i. sistema semaforja za tveganje okužbe z novim koronavirusom v šolah, so za avstrijsko tiskovno agencijo APA pojasnili na ministrstvu za šolstvo na Dunaju.

Minister za šolstvo Heinz Fassmann se v novem šolskem letu želi izogniti ponovnemu splošnemu zaprtju šol po vsej Avstriji zaradi pandemije, pa tudi zaprtju v več okrožjih. Kot je pojasnila njegova tiskovna predstavnica, bi tudi v primeru, če bi bila Avstrija "rdeča", torej med državami z največjim tveganjem za okužbo, zaprli šole samo v posameznih regijah, kjer bi prešli na šolanje od doma. Omenila je tudi možnost, da bi zaprli le posamezne šole ali razrede ali da bi odredili karanteno le za posamezne učence.

Zelena barva pa bi pomenila povsem običajen začetek šolskega leta ob upoštevanju higienskih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.

Stanju na "semaforju" bi v avstrijskih šolah prilagajali tudi pravila glede nošenja mask, športnih aktivnosti in petja pri pouku glasbe. Natančnejše kriterije naj bi sicer določili pred začetkom šolskega leta. To naj bi se v nekaterih deželah začelo 6. septembra, v drugih, tudi na avstrijskem Koroškem in Štajerskem pa 13. septembra.

Na ministrstvu si prizadevajo, da bi kljub pandemiji šolarjem, učiteljem in staršem zagotovili čim večjo varnost pred okužbo.

V Avstriji so šole zaradi pandemije zaprli marca, postopoma so jih začeli odpirati 16. maja. Šolske počitnice so se začele 4. oz. 7. julija. Od odprtja šol so po poročanju agencije APA potrdili okužbo z novim koronavirusom pri okoli stotih od skupno 1,3 milijona učencev ter pri 15 od skupno 130.000 učiteljev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar