EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

1.8.2020

V počitniškem varstvu s sofinanciranjem Mola od plesa do novinarstva

Ljubljana, 01. avgusta (STA) - Težave staršev, ki delajo in ne morejo varovati svojih otrok na šolskih počitnicah, v Ljubljani skuša rešiti mestna občina. Za otroke od 1. do 5. razreda namreč sofinancira počitniško varstvo, ki vključuje raznolike športne in ustvarjalne aktivnosti od plesa do novinarstva.

Subvencionirani programi počitniškega varstva so cenovno dostopni in kakovostni, so za STA zagotovili na Mestni občini Ljubljana (Mol). Vsi so deveturni in vključujejo kosilo in dve malici. V posamezen program pa je otrok lahko vključen največ dva tedna.

Namenjeni so tudi otrokom družin, ki nimajo stalnega bivališča v Molu in živijo v študentskih domovih v Ljubljani. Pogoj pa je, da otroci hodijo v šolo na območju Mola. Za otroke iz socialno ogroženih družin, ki se lahko prijavijo na kateri koli program počitniškega varstva, je ta brezplačen, vsi izvajalci pa so zanje rezervirali nekaj mest v skupini.

Med 18 izvajalci je več članic Zveze prijateljev mladine Slovenije, denimo Mestna zveza prijateljev mladine Ljubljana, precej pa je tudi takšnih, ki se ukvarjajo s plesom. Poletne počitniške aktivnosti za svoje učence organizira tudi Center za usposabljanje, vzgojo in izobraževanje Janeza Levca Ljubljana.

Izvajalci počitniškega varstva zbirajo prijave do zapolnitve prostih mest, večina pa jih vodi tudi čakalno listo za primere, ko starši odpovejo otrokovo udeležbo. Ob odpovedih stopijo v stik s starši na čakalni listi in vključijo njihove otroke. Trenutno so sicer vsi programi polni.

Mol sofinancira programe počitniškega varstva otrok in mladostnikov preko vsakoletnega javnega razpisa. Lani jih je sofinancirala v višini 156.813 evrov, letos pa še 36.483 evrov več. Kot so navedli na spletni strani, se znesek, ki ga je treba doplačati za enega otroka, na dan giba od 1,5 do šest evrov, medtem ko za novinarsko poletje pri Socialni akademiji ni doplačila.

Zanimive programe med počitnicami so sicer pripravili tudi ljubljanski javni zavodi. V javnem zavodu Šport Ljubljana vabijo na aktivne športne počitnice ter plavalne počitnice za otroke, na Ljubljanskem gradu so julija potovali v čas vitezov, medtem ko bodo avgusta odšli na pustolovske počitnice s profesorjem zmajeslovja, v Muzeju in galerijah mesta Ljubljana pa tako kot julija tudi v avgustu vabijo na pet nepozabnih počitniških dni v muzeju.

V Pionirskem domu bodo avgusta na počitniških šolah denimo ustvarjali s tekstilom, se učili osnov klovnskega gledališča in spoznavali skrivnostno umetnost Majev, Aztekov in Inkov, v javnem zavodu Mala ulica pa so kot počitniško varstvo pripravili Počitnice v Mali ulici, Počitnice v gozdu in Počitnice na vrtu. Prosta mesta so le še za Počitnice na vrtu, ki so namenjene otrokom od 1. do 5. razreda osnovne šole.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar