EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.7.2020

Evropska komisija za financiranje petih novih platform centrov poklicne odličnosti

Bruselj, 30. julija (STA) - Evropska komisija je danes predlagala financiranje iz programa Erasmus+ za pet novih platform centrov poklicne odličnosti. Za vsako bo na voljo največ štiri milijone evrov. Spodbujali bodo pridobivanje znanj in spretnosti v zelenih inovacijah, pozelenitvi urbanih površin, mikroelektroniki ter lesnem in pohištvenem sektorju, so sporočili iz Bruslja.

Centri poklicne odličnosti zagotavljajo delavce s kakovostnim znanjem in veščinami in pogosto podpirajo podjetniške pobude vključenih denimo preko podjetniških inkubatorjev.

Nove platforme bodo podpirale evropske prednostne naloge, kot so digitalna in zelena preobrazba, trajnostna rast ter družbena pravičnost in vključevanje.

Pet novih platform so izbrali med 55 prijavami, vključujejo pa 167 partnerskih organizacij iz 17 držav članic in štirih drugih držav, ki sodelujejo v programu Erasmus+.

Izbrani projekti se bodo osredotočili na razvijanje veščin in znanj s pomočjo inovativnih učnih načrtov in načinov poučevanja.

Podpredsednik Evropske komisije, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritis Shinas je dejal, da Evropa na področju znanj in spretnosti potrebuje revolucijo, ki pa bo vključujoča in ne bo nikogar izpustila. S tem ciljem so po njegovih besedah nedavno predstavili nov program o znanjih in spretnostih, k modernizaciji na obravnavanem področju pa bodo prispevali tudi centri poklicne odličnosti, je pojasnil.

To bo po njegovi oceni koristno za vse, ki se morajo dokvalificirati ali prekvalificirati. Prav tako bo prispevalo k oblikovanju inovativnega partnerstva med gospodarstvom in šolstvom in k povezovanju aktivnosti na drugih področjih izobraževanja in usposabljanja, je menil.

Komisar za delovna mesta in socialne pravice Nicolas Schmit pa je poudaril, da je poklicno izobraževanje in usposabljanje bolj pomembno kot kdajkoli. Zagotoviti ljudem znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo in s katerimi bodo lahko našli kakovostno delo, je po njegovih besedah ključno za zeleno in digitalno preobrazbo.

Omenjenih pet novih platform je povezanih z evropskim programom znanj in spretnosti za trajnostno konkurenčnost, socialno pravičnost in odpornost, ki ga je komisija predstavila 1. julija. V skladu z njim naj bi bilo do leta 2025 realiziranih 540 milijonov usposabljanj za odrasle, število odraslih z osnovnimi digitalnimi znanji v EU pa bi se povečalo na 230 milijonov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar