EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.7.2020

V šolstvu v zadnjih dveh mesecih več kot 50 okužb, v trgovinah 37

Ljubljana, 28. julija (STA) - V zadnjih dveh mesecih je bilo med posameznimi dejavnostmi največ okužb z novim koronavirusom potrjenih v domovih za starejše, kjer so potrdili 80 okužb. Sledi šolstvo s 54 potrjenimi okužbami, v trgovinah je bilo 37 okužb. V zdravstvu so potrdili 32 primerov okužbe, v gostinstvu pa 13, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Med zaposlenimi v proizvodnji je bilo potrjenih 30 okužb, enako med zaposlenimi v administraciji. V skladiščih je bilo potrjenih 16 okužb, v vrtcih 14 okužb, na univerzah 13, v javni upravi pa 12. Novemu koronavirusu se niso izognili niti avtoprevozniki, okuženih je bilo 10 zaposlenih. V gradbeništvu in strojništvu je bilo po osem okužb, v bankah štiri, v policiji pa tri, kažejo podatki, ki so jih za STA sporočili z NIJZ.

Namestnica vladnega govorca za covid-19 Špela Horjak je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da so precejšnja žarišča novega koronavirusa znotraj delovnih organizacij. "Kar 40 odstotkov vseh okužb v zadnjih 14 dneh je bilo znotraj različnih delovnih organizacij. To pomeni, da je posebna skrb potrebna tudi znotraj delovnih organizacij," je pojasnila.

Po mnenju predstojnice inštituta za medicino dela, prometa in športa Metode Dodič Fikfak so skupki okužb v podjetjih predvsem posledica tega, da so se ljudje s preklicem epidemije začeli obnašati, kot da virusa več ni. A, kot opozarja, se je treba neprenehoma zavedati nevarnosti in v podjetjih, kjer so protikoronske ukrepe že opustili, ponovno uvesti primere dobre prakse.

Ugotovila je, da je bilo veliko podjetjih še pred začetkom epidemije zelo dobro pripravljenih in je prilagodilo režim dela. Med njimi je izpostavila Steklarno Hrastnik, kjer so poleg samih delovnih mest tudi razmejili vhode in izhode iz podjetja, na mize v jedilnici namestili pregrade itd.

"Pravzaprav so pravila vseskozi enaka in ne moreš narediti napake. To je vzdrževanje oddaljenosti 1,5 metra, nošenje mask v zaprtih prostorih in umivanje oz. razkuževanje rok. Poleg tega se odsvetuje zbiranje v skupinah. Če vse to upoštevaš, se lahko tudi podjetja sama organizirajo," je dejala.

Medtem ko se podjetja pred epidemijo niso toliko obračala na njih po pomoč za organizacijo dela, pa je bilo v poznejših mesecih drugače in so imeli kar veliko povpraševanja. Inštitut je bil močno vpet v reorganizacijo UKC oz. zdravstvene dejavnosti epidemičnim razmeram, je pojasnila.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar