EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.7.2020

Na Hrvaškem načrtujejo, da bodo otroci ob začetku novega šolskega leta v šolah

Zagreb, 28. julija (STA) - Prednostna naloga novega hrvaškega ministra za znanost in izobraževanje Radovana Fuchsa je vrnitev vseh učencev, dijakov in študentov v učilnice z novim šolskim oziroma akademskim letom, danes poroča Jutarnji list. Vrnitev bo odvisna od epidemiološke slike, zapreti nameravajo samo tiste razrede in šole, kjer se bo širil novi koronavirus.

Minister Fuchs bo z ostalimi deležniki v znanosti in izobraževanju v naslednjih dneh čim bolj podrobno preučil vse scenarije za pouk v novem šolskem letu, danes piše zagrebški časnik.

Fuchs namerava dodelati vse podrobnosti za tri osnovne scenarije, ki so jih že prej pripravili na ministrstvu za znanost in izobraževanje. Po prvem bi se vsi otroci vrnili v šolske klopi, naslednja možnost je kombinirani način pouka, ki bi potekal delno v učilnicah delno na spletu, tretji, najmanj zaželen, pa predvideva izvajanje celotnega pouka preko spleta in s pomočjo televizijskih programov.

Jutarnji list pojasnjuje, da minister ni naklonjen zapiranju vseh šol na celotnem ozemlju Hrvaške, temveč se zavzema za izvajanje lokalnih protiepidemioloških ukrepov, če bi se zvišalo število okužb z novim koronavirusom na določenem območju. Posledično bi v dogovoru z epidemiologi sledila samoizolacija učencev posameznih razredov ali pa bi zaprli posamezne šole v določenih mestih.

Če bi ukrepe uveljavili za manjše število otrok, bi zanje poskusili organizirati pouk na spletu v živo. Pojasnili so, da bi učitelji v takšnih skrajnih primerih imeli pouk na spletu na podlagi obstoječega urnika, ki velja tudi v šolah. Za to bo treba zagotoviti tudi tehnične pogoje, ker so izkušnje s takšnim poukom spomladi pokazale, da del otrok ni imel možnosti redno spremljati pouka na spletu.

Med drugim obravnavajo možnosti, da bi v nekaterih srednjih šolah, ki imajo težave s prostorsko stisko, dijaki nosili zaščitne maske. V nekaterih šolah so že naročili vizirje za učitelje, še piše časnik.

Glede na maja objavljeni koledar za šolsko leto 2020/2021 se bo pouk v osnovnih in srednjih šolah na Hrvaškem začel 7. septembra.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar