EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.5.2020

Sviz za dogovor o plačilu dodatnega dela zaposlenih v šolah in vrtcih

Ljubljana, 22. maja (STA) - Ministrstvo za izobraževanje in vlada po oceni šolskega sindikata Sviz zaposlenim v vrtcih in šolah odrekata pravico, da bi se z oblastjo dogovarjali o plačilu dodatnega dela. V sindikatu pristojne pozivajo k sklenitvi dogovora, sicer napovedujejo sklic glavnega odbora sindikata in odločanje o nadaljnjih korakih za uveljavljanje njihovih pravic.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je v skladu s torkovim sklepom izvršnega odbora v četrtek ponovno pozval ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec k vzpostavitvi socialnega dialoga med ministrstvom in Svizom, so danes sporočili iz sindikata.

Kot so opozorili, jih je namreč neprijetno presenetila zavrnitev pogovorov s sindikatom, predvidenih za prejšnji teden. V Svizu ocenjujejo, da sta ministrstvo in vlada zaposlenim v vrtcih in šolah na ta način odrekla pravico, da se z oblastjo dogovarjajo o plačilu dodatnega dela.

V sindikatu vztrajajo, da je dogovor o ovrednotenju povečanega obsega dela in o izplačilu dodatkov zaradi izpostavljenosti tveganjem nujen. Kot so poudarili, bi morali namreč zaposleni vnaprej vedeti, kako in koliko bo njihovo presežno delo ovrednoteno, tudi sicer pa bi bilo treba doseči poenoteno ureditev, da ne bi prihajalo do različnih vrednotenj po šolah in vrtcih. To namreč vedno sproža upravičeno nezadovoljstvo in številne konflikte, so opomnili.

Izvršilni odbor sindikata je že dopolnil predlog dogovora in sklenil, da bo z njim seznanil zaposlene v vrtcih, šolah in dijaških domovih. Povabil jih bo k podpisu dogovora, zbrane podpise pa nato izročil ministrici.

Če Svizu z ministrstvom ne bo uspelo skleniti nikakršnega dogovora ali bo presodil, da tega ni mogoče pričakovati, pa bo takoj po zakonskem preklicu epidemije s koncem maja sklical izredno sejo glavnega odbora. "Članice in člani glavnega odbora bodo na tej seji opredelili nadaljnje korake, s katerimi bodo zaposleni uveljavili svojo pravice, da se dogovorijo o plačilu dodatnega dela, ki se v vzgojno-izobraževalnih zavodih zdaj izvaja v posebnih okoliščinah," so napovedali.

Kot so še zagotovili v sindikatu, si ne želijo konflikta s šolsko oblastjo, sploh ne v času, ko je za slovensko javno izobraževanje izjemno pomembna varna ter organizacijsko in pedagoško ustrezna obnovitev delovanja vrtcev in šol. Se je pa po njihovih navedbah treba zavedati, da gre največja zahvala za nemoten izobraževalni proces v obdobju epidemije zlasti vsem zaposlenim. "Njihov prispevek nikakor ne sme ostati spregledan in mora biti tudi ustrezno ovrednoten," so prepričani.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar