EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.5.2020

V prvi dan odprtja vrtcev in šol vstopili dobro pripravljeni

Ljubljana, 19. maja (STA) - Dan po odprtju šol in vrtcev so po besedah ministrice Simone Kustec ponekod opozorili na prostorske težave, predvsem pri športnih aktivnostih in na podružničnih šolah. "Brez kančka sramu pa lahko rečemo, da smo v prvi dan vstopili dobro pripravljeni in zavezani skrbi za najboljšo možno izvedbo vzgoje in izobraževanja v danih razmerah," je ocenila.

Po dobrih dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa so v ponedeljek svoja vrata odprli vrtci in osnove šole učence prvih treh razredov. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Kustečeva je na dopoldanski novinarski konferenci z zadovoljstvom ugotavljala, da je prvi dan minil brez težav.

V danem trenutku in razmerah so po njenih besedah poiskali najbolj realno možno izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. Ob tem se zaveda, da nihče ni najbolj zadovoljen z njo, a to je tisto, kar lahko v danih okoliščinah zagotovijo. V javnosti so se namreč pojavila opozorila, da je zaprtje šole nesorazmeren ukrep, ki krši ustavno pravico do izobraževanja.

"V osnovnih šolah so se ravnatelji in učitelji temeljito pripravili na vrnitev otrok ter organizirali potrebno za uspešno izvedbo pouka. Učenci in starši so pokazali veliko stopnjo razumevanja in pripravljenosti za izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa v šoli," je ocenila. Šole poročajo tudi o dobrem sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, pri zagotavljanju prevoza ne beležijo večjih težav.

Učitelji so ministrico, ki je v ponedeljek obiskala nekaj šol, opozorili tudi na težave oz. omejitve, ki jim jih povzročajo zaščitne maske. "Prosili so me, ali bi lahko kaj naredili z omejitvijo tega ukrepa. Njihovo pobudo bom prenesla naprej in če bo le mogoče, bomo tu poskušali najti boljšo rešitev," je napovedala.

Prav tako so prisluhnili pobudam, da bi omogočili dodatno strokovno pomoč v živo, ne samo na daljavo. Aktualna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) namreč odsvetujejo mobilnost učiteljev za dodatno strokovno pomoč. Ravno danes tako potekajo usklajevanja med NIJZ in dodatno stroko. "Iščemo rešitev, kako to premagati v dobro šolajočih otrok," je zagotovila Kustečeva.

Za zdaj sicer še ni jasno, kdaj bi se v šole lahko vrnili ostali otroci. To je sicer odvisno tudi od epidemiološke slike, je opomnila Kustečeva. Na ministrstvu so medtem prejeli več različnih pobud glede vrnitve ostalih učencev. Združenje ravnateljev je tako naslovilo prošnjo za premik začetka pouka za učence devetih razredov, ki se v šolo vračajo 25. maja, na prvi junij, dobili pa so tudi predloga za vrnitev učencev četrtega in petega razreda. Kustečeva je zagotovila, da bodo vse pobude skrbno pretehtali, tako z vidika izkušenj kot z vidika epidemiološke ocene kot zmožnosti organiziranja pouka.

Tudi v vrtcih, kamor se je vrnila približno polovica vpisanih otrok, so ravnatelji po navedbah ministrice zagotovili, da je delo dobro in ustrezno izvedeno ter da se spoštujejo vsi potrebni zdravstveno-varnostni ter higienski ukrepi.

Kar nekaj vrtcev pa je ministrstvu že sporočilo, da se bo z junijem vrnilo večje število otrok. Zato bo, kot je napovedala Kustečeva, treba ponovno pregledati in oceniti smernice NIJZ.

Sicer pa je pripravljen predlog za podaljšanje ukrepa plačila vrtca s strani države v primeru otrokove odsotnosti do 30. junija 2020, ki ga bo vlada obravnavala na današnji seji.

V šolske klopi so se ponedeljek vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov. Njihov učni proces poteka predvsem v luči priprav na zaključne izpite in maturo. Kot je spomnila ministrica, bodo dijaki šolsko leto zaključili 22. maja, 30. maja pa bodo opravljali prvi maturitetni preizkus iz angleškega jezika.

Dijaki morajo, kot bodo to morali ob vrnitvi v šolo tudi devetošolci, zunaj učilnic nositi maske. "Z NIJZ smo dolgo čase razmišljali in iskali najboljše možne rešitve, vendar se je pokazalo, da je pri starejših učencih najboljše, če te maske nosijo. Gre za razvoj neke nove kulture, s katero zaščitimo sebe in druge," je zaščitni ukrep komentirala ministrica.

Starše je še pozvala, da v šolo in vrtce pošiljajo samo zdrave otroke.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar