EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.5.2020

Na univerzah večina aktivnosti za zdaj še naprej na daljavo

Ljubljana/Maribor/Koper, 18. maja (STA) - Na vseh treh slovenskih državnih univerzah bo večina aktivnosti študentov in zaposlenih kljub sprostitvi nekaterih ukrepov za zdaj še naprej potekala na daljavo. Kot so poudarili v Ljubljani, Mariboru in Kopru, bo podobno veljalo tudi za izpite, razen tistih, ki jih ni mogoče izvesti brez fizične prisotnosti študentov.

Na mariborski univerzi so sproščanje ukrepov obravnavali na današnjem kolegiju z dekani, fakultete pa so prejele precej natančen protokol ravnanja, ki ga bodo prilagodile svojim razmeram. Kot je za STA povedal rektor Zdravko Kačič, fakultete res odpirajo svoja vrata, a so ob tem zavzeli stališče, da bo odpiranje postopno in za omejene aktivnosti.

"Že nekaj časa smo poudarjali, da obstajajo določene oblike izvajanja pedagoškega in raziskovalnega dela, ki jih ni mogoče opraviti na daljavo. Prav te bomo začeli izvajati najprej, medtem ko v osnovi za zdaj še ostajamo na načinu dela od doma," je povedal Kačič. Po njegovih besedag bodo laboratorijske in klinične vaje na nekaterih fakultetah ob upoštevanju vseh ukrepov vendarle morali izvajati v živo.

Zelo natančno so določili tudi pogoje za izvedbo preskusov znanja v bližajočem se izpitnem obdobju. Po besedah rektorja Univerze v Mariboru velja priporočilo, da na daljavo izvedejo vse tiste oblike, ki jih je ob upoštevanju ustreznih standardov kakovosti mogoče opraviti na tak način. Po drugi strani pa so odsvetovali množično izvajanje tistih izpitov, pri katerih s trenutnimi tehnološkimi rešitvami ni mogoče zadostiti ustreznim pogojem.

"V teh primerih bodo izpite lahko izvajali v prostorih fakultet, za katere pa je bil izdelan zelo natančen protokol," je dejal Kačič. Študentom je priporočil, da natančno spremljajo vse posredovane informacije in se tako izognejo nevšečnostim zaradi morebitne zamude kakšnega izpitnega roka in drugih zahtev.

Kljub neobičajnim razmeram si rektor mariborske univerze želi, da bi se študenti uspeli osredotočiti predvsem na osvojitev predpisanega znanja ter čim uspešnejšega preverjanja znanja.

Na Univerzi v Ljubljani bodo v skladu s sklepom rektorja Igorja Papiča predavanja še naprej izvajali preko spleta povsod, kjer je to mogoče. Kot so pojasnili za STA, še naprej priporočajo izvedbo ustnih izpitov in zagovorov zaključnih del prek spleta.

V primerih, kjer pedagoškega dela, ki je nujno za dokončanje študijskih obveznosti, res ni mogoče izvesti na daljavo, bodo omogočili tudi drugačno obliko. Gre zlasti za individualno delo z mentorjem in individualno usposabljanje v učnih ustanovah, ki to omogočajo. V vseh primerih je potrebno strogo izvajanje pogojev za preprečevanje okužb, enako pa velja tudi za izvedbo izpitov, kjer bo potrebna fizična prisotnost.

So pa na ljubljanski univerzi od danes študentom omogočili uporabo knjižnic na fakultetah, a morajo tudi te zagotoviti izvajanje priporočil, ki veljajo za knjižnice in jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Tudi v prostorih Univerze na Primorskem bodo do nadaljnjega opravljali le laboratorijske, klinične in terenske vaje, omogočili bodo delo z mentorji in izvajanje pisnih izpitov, če jih ne bo mogoče opraviti z drugimi oblikami preverjanja znanja. Prav tako bo mogoče bivanje študentov v študentskih domovih, dovoljeno bo tudi raziskovalno delo ter delo zaposlenih na delovnih mestih na področju znanosti in spremljajočih delovnih mestih.

Stik s strokovnimi službami bo še naprej potekal preko e-pošte, telefona ali drugih elektronskih oblik, za morebitne nujne zadeve, ki jih ni mogoče urediti brez osebnega stika, pa se je potrebno predhodno dogovoriti za termin srečanja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar