EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.5.2020

V srednje šole so se vrnili dijaki zaključnih letnikov

Ljubljana, 18. maja (STA) - Dijaki zaključnih letnikov se danes vračajo v šolo, saj se od danes z učitelji pripravljajo na zaključne in maturitetne izpite v razredu. Srednje šole so pouk organizirale v skladu s smernicami zdravstvene stroke. Pri tem ravnatelji opozarjajo na potrebo po psihološki pripravi dijakov.

V Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli Ljubljana so pouk za zaključne letnike in maturante organizirali tako, da so dijake razdelili po skupinah, v katerih je največ 13 dijakov. Dijakom ob vhodu v šolo po navedbah ravnatelja Gvida Jagra razdelijo zaščitno opremo oz. zaščitno masko.

"Njihove urnike smo priredili tako, da so na šoli največ tri do štiri ure. V prvem tednu potekajo priprave na maturo kot tudi popravljanje ocen za nazaj, zadnji letniki s tem tednom zaključujejo pouk, naslednji ponedeljek, 25. maja, bo podelitev spričeval," je za STA pojasnil Jager.

Na šoli, ki jo obiskuje skupaj 520 dijakov, je okoli 120 dijakov zadnjih letnikov. Četrti letniki imajo poklicno maturo za vse strokovne štiriletne programe. Poleg tega na šoli vzporedno tečejo še zaključni izpiti za triletne poklicne programe in dvoletne programe nižjega poklicnega izobraževanja.

Poleg vsega, kar je potrebno v zvezi z znanjem in pripravo na maturo, je treba po njegovem mnenju dvigniti psihološko plat dijakov, ki niso bili v stiku s šolo. Namreč matura je vsaj v polovičnem deležu tudi psihološki preizkus in ne zgolj preizkus znanja, je prepričan.

Tudi ravnateljica Gimnazije Vič Ljubljana Alenka Krapež izpostavlja, da je v tem trenutku poleg vsega najpomembnejša psihološka priprava dijakov. V šoli, ki jo obiskuje okoli 750 dijakov, od tega 190 maturantov, so razrede sicer razdelili na polovične skupine, v katerih je več kot deset dijakov.

"Učitelji so poklicani, urnik smo prilagodili skupinam in zahtevam zaščitnih ukrepov, kot so zaščitne maske. V razredu je največ 15 stolov, ki so oddaljeni eden od drugega dva metra, v šolo lahko vstopajo skozi štiri različne vhode," je za STA pojasnila ravnateljica Alenka Krapež.

Na šoli so sicer vse dijake četrtih letnikov povabili, da pridejo v šolo, jim poslali razporeditve v skupine, ker so organizirali pouk samo za obvezne in izbirne maturitetne predmete, ostali predmeti so se že zaključili.

V klopi Prve gimnazije Maribor se je danes vrnilo 183 dijakov in dijakinj. "Nekateri so prišli že zjutraj k prvima dvema urama, ki sta namenjeni izbirnim predmetom, ob 9.30 pa še vsi ostali," je za STA povedal ravnatelj Herman Pušnik. "Imamo prilagojen urnik, za dijake pa smo poskrbeli v skladu s priporočili in navodili tako NIJZ kot ministrstva za izobraževanje, znanost in šport."

Prva jutranja srečanja v gimnazijskih prostorih so bila prijetna. "Veseli so, da so spet skupaj s profesorji in profesoricami in verjamem, da bomo ta teden, ko je pouk, in v naslednjih tednih, ko so priprave na maturo, z njimi zelo dobro delali," je prepričan ravnatelj.

Po njegovih besedah čaka tako dijake kot profesorje do mature še veliko dela, a meni, da je komunikacija v živo bolj sproščena, zato bo lažje delati. Oddelke in maturitetne skupine so razdelili na več delov in tako zasedli vse prostore šole. "V nekaterih delih nam zmanjkuje profesorjev, ampak smo to rešili tako, da smo povečali obseg ur, vskočili pa smo tudi nekateri, ki sicer nimamo toliko obveze," je dejal.

V Šolskem centru Novo mesto, po številu dijakov največji srednješolski ustanovi v državi, ki jo zadnje šolsko leto sicer obiskuje skupaj 3145 dijakov, je prihod k današnjemu vnovičnemu pouku s pripravami na maturo napovedalo 685 od skupaj 840 maturantov.

Njegov direktor Matej Forjan je za STA povedal, da gre za približno 82-odstotni obisk pouka, glede preostalih maturantov je dodal, da so se ti odločili za samostojne priprave na maturo.

Pouk so sicer prilagodili zahtevanim zaščitnim ukrepom in o tem obvestili dijake. Pripravili in ustrezno opremili so učilnice, v katerih je največ 15 dijakov. Dijakom so namenili štiri različne vhode. Vhode in hodnike nadzorujejo učitelji, če dijaki nimajo zaščitnih mask, te lahko dobijo pri vhodu. Povsod so namestili opozorila o medosebni razdalji. Kadrovskih in prostorskih težav nimajo.

Forjan je še dodal, da se je 96 odstotkov zaposlenih strinjalo z vnovičnim odprtjem Šolskega centra Novo mesto.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar