EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.5.2020

Marsikje po Evropi učenci spet sedajo v šolske klopi

Bruselj/Berlin/Rim/London, 17. maja (STA) - Ob umirjanju razmer na področju novega koronavirusa so se marsikje vsaj nekateri otroci že vrnili v šolske klopi. Ponekod se to tako kot v Sloveniji obeta v ponedeljek, spet drugod pa vračanja učencev ne načrtujejo v kratkem. Sledi pregled stanja glede odpiranja šol v evropskih državah po poročanju tujih tiskovnih agencij in lokalnih medijev.

AVSTRIJA

V ponedeljek bodo šli v šolo otroci od 6. do 14. leta, v začetku junija pa še otroci, stari 15 let in več. Maturanti in dijaki zaključnih letnikov poklicnih srednjih šol so se k pouku vrnili že 4. maja.

Razredi bodo razpolovljeni, pri čemer bo polovica učencev oziroma dijakov šolo obiskovala od ponedeljka do srede, druga pa v četrtek in petek. Naslednji teden se bosta skupini otrok zamenjali.

BELGIJA

Otroci se v šole vračajo v ponedeljek. Prvi se vračajo učenci in dijaki zaključnih razredov oziroma letnikov. V šolah bodo veljala stroga pravila. V razredu bo lahko največ deset učencev oziroma dijakov naenkrat, vsak bo moral imeti štiri kvadratne metre prostora.

Vrtci za otroke od 2. do 6. leta zaenkrat ostajajo zaprti. Jasli so bile medtem ves čas odprte, do 4. maja le za otroke staršev, ki so varstvo nujno potrebovali, odtlej pa za vse.

BOLGARIJA

Šole ostajajo zaprte do septembra. Izjema so učenci zadnjih razredov osnovne šole in maturanti, ki jih čakajo zaključni izpiti oz. matura. Te bodo izvedli ob različnih dnevih med 1. in 17. junijem. V razredu takrat ne bo smelo biti več kot deset učencev oziroma dijakov, strogo bodo tudi upoštevali medosebno razdaljo in ukrepe za razkuževanje.

Do nadaljnjega ostajajo zaprti tudi vrtci.

CIPER

Dijaki zaključnih letnikov so se v šolo vrnili 11. maja, 21. maja pa je predviden povratek vseh ostalih učencev in dijakov. Znova se odpirajo tudi vrtci. Razredi bodo razdeljeni na dva dela, ki bosta pouk obiskovala ob ločenih dnevih. V skupini bo lahko največ 12 učencev.

ČEŠKA

Učenci in dijaki zaključnih letnikov so se v šole vrnili 11. maja, za mlajše učence osnovnih šol - od 6. do 11. leta starosti - pa je začetek pouka predviden 25. maja. V posameznem razredu je lahko največ 15 učencev, udeležba pa ni obvezna. Izvedba zaključnih izpitov na srednjih šolah je predvidena junija.

DANSKA

Danska je kot prva država v Evropi po približno mesec dni trajajočem zaprtju osnovne šole in vrtce v veliki meri odprla že 15. aprila. Otroci so razdeljeni v manjše skupine po približno 12 učencev, ki skoraj nimajo stikov z drugimi otroki. Skupinice učencev prihajajo v šolo ob različnih časih, malico jedo ločeno, na igrišču imajo določeno svoje območje, uči jih en učitelj.

Odprtje srednjih šol je predvideno 18. maja.

ESTONIJA

V Estoniji so začeli izobraževalne ustanove znova odpirati s 15. majem. V posameznem razredu naj bi bilo do deset učencev z enim učiteljem.

FINSKA

Šole in vrtci so znova odprli vrata minuli četrtek, šolanje na daljavo nadaljujejo le najstarejši srednješolci. Poletne počitnice se sicer na Finskem začnejo že z junijem.

FRANCIJA

V državi, kjer so oblasti departmaje glede na stopnjo ogroženosti razdelile na zelene in rdeče, so se vrtci in osnovne šole za otroke do 11. leta starosti začeli odpirati 11. maja. Šole za stare med 11 in 15 let, znane kot college, se 18. maja odpirajo samo v zelenih departmajih. Srednje šole za mladostnike, stare od 15 do 18 let, naj bi se odprle šele junija.

Francoskim otrokom se sicer ni treba vrniti v šole, če se bodo tako odločili njihovi starši. Prav pod njihovim pritiskom se ponekod šole sploh niso odprle.

Mature dijaki zadnjih letnikov srednjih ter tehničnih in strokovnih šol v Franciji letos ne bodo opravljali. Šolanje bodo namesto tega končali s povprečno oceno na podlagi ocen v prvih treh semestrih šolskega leta. Gre za prvo odpoved mature v državi od njene uvedbe leta 1808.

GRČIJA

Potem ko so se 11. maja v šole vrnili dijaki zadnjih letnikov srednjih šol, se v ponedeljek vračajo tudi ostali dijaki.

Vrtci in osnovne šole ostajajo zaprti. Če bodo razmere to dopuščale, sicer obstaja možnost odprtja 1. junija.

HRVAŠKA

V državi so 11. maja odprli vrtce ter osnovne šole za nižje razrede. Odločitev o vrnitvi otrok so sicer oblasti prepustile staršem, odprtje pa je bilo namenjeno zlasti tistim, ki ne morejo drugače poskrbeti za varstvo otroka. Razredi so prepolovljeni.

Med 8. in 29. junijem bo potekala tudi državna matura.

IRSKA

Šole ostajajo zaprte do konca šolskega leta. Zaključne izpite od koncu srednješolskega izobraževanja so odpovedali. Namesto tega jim bodo za potrebe vpisov v visokošolsko izobraževanje izračunali ocene na podlagi dosedanjih.

ISLANDIJA

Srednje šole in univerze so se začele postopno odpirati 4. maja. Vrtci in osnovne šole, ki jih sploh niso zaprli, so na ta dan znova začeli delovati po običajnih urnikih.

ITALIJA

Vrtci in šole ostajajo zaprti najmanj do septembra. Šolsko leto se sicer v državi zaključi že v začetku junija. Vsi šolarji bodo zaradi izrednih razmer avtomatsko napredovali v višji razred prihodnje šolsko leto. Matura oz. zaključni izpiti naj bi junija kljub temu potekali, a v okrnjeni obliki.

LATVIJA

Vsi učni procesi do nadaljnjega potekajo na daljavo z izjemo predšolske vzgoje pet- in šestletnikov. Zaključne izpite ob koncu osnovne šole so odpovedali, tiste ob zaključku srednje šole pa bodo izvedli poleti.

LITVA

Osnovnošolci se v razrede vračajo s 25. majem, vsi ostali s 1. junijem.

LUKSEMBURG

Šole so začeli postopno odpirati po 4. maju. Takrat so se v klopi zaradi zaključnih izpitov najprej vrnili dijaki zadnjih letnikov, vsi srednješolci pa teden dni pozneje. Osnovne šole in vrtci se odpirajo 25. maja.

Razredi bodo razdeljeni v dve skupini, ki se bosta tedensko izmenjevali pri pouku v razredu oz. doma.

MADŽARSKA

Šole maja ostajajo zaprte, o morebitnem odprtju junija bo vlada še odločila. Izpiti ob zaključku srednje šole v državi potekajo od 4. maja, v pretežni meri zgolj v pisni obliki in le za tiste, ki za vpis na nadaljnje šolanje potrebujejo ocene iz teh izpitov.

MALTA

Do konca šolskega leta odpiranje šol ni predvideno.

NEMČIJA

Glede na priporočilo zvezne vlade so se šole v Nemčiji začele postopno odpirati 4. maja, najprej za dijake zadnjih letnikov srednjih šol in ostale, ki so se pripravljali na izpite ter učence višjih razredov osnovnih šol.

Ponekod, med drugim v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija, so z odpiranjem šol začeli že prej. Prav tako so že konec aprila ponekod začeli maturo.

NIZOZEMSKA

Vrtci in osnovne šole so vrata znova odprli 11. maja. Število učencev so prepolovili, kar pomeni da polovico šolskega časa preživijo v šoli, polovico pa doma, ko se učijo na daljavo.

Srednje šole se bodo odprle 2. junija. Nacionalne izpite ob zaključku srednje šole so odpovedali.

NORVEŠKA

Vrtci so malčke sprejeli v varstvo že 20. aprila. Osnovne šole so se za otroke, stare od šest do deset let, znova odprle 27. aprila. Dva tedna pozneje, 11. maja, so se v šolske klopi vrnili tudi vsi ostali osnovnošolci in srednješolci. Razrede so zmanjšali na največ 15 učencev.

Norveška vlada je zaradi pandemije za letos odpovedala tako pisni kot ustni del mature in zaključnih izpitov za dijake zadnjih letnikov. Ti bodo končne ocene dobili na podlagi dosedanjih ocen.

POLJSKA

Postopno odpiranje šol bodo začeli 25. maja. V šole se bodo najprej vrnili dijaki, ki se pripravljajo na maturo, nato ostali.

PORTUGALSKA

V ponedeljek se znova odpirajo šole za dijake zadnjih letnikov. Junija bodo lahko najmlajši znova začeli hoditi v vrtec.

ROMUNIJA

Šole, vrtci in univerze ostajajo zaprti do konca šolskega leta. Ponovno odprtje izobraževalnih ustanov je predvideno septembra.

SLOVAŠKA

Vlada je odločitev glede odpiranja šol in vrtcev napovedala za 18. maj.

SRBIJA

Vrtci in šole za otroke do 12. leta so se znova odprli 11. maja. Udeležba pri pouku ni obvezna.

ŠPANIJA

Šole bodo ostale zaprte do septembra. Konec maja naj bi jih odprli samo za mlajše od šest let iz družin, v katerih starši ne morejo delati od doma.

S septembrom namerava vlada močno zmanjšati število otrok v razredih - s sedanjih največ 28 v osnovnih šolah in 40 v srednjih na največ 15. Pouk naj bi potekal v izmenah.

ŠVEDSKA

Ves čas krize so v tej skandinavski državi ostale odprte šole za mlajše od 16 let.

ŠVICA

Otroci so se začeli v osnovne in srednje šole vračati 11. maja, vendar je o tem odločal vsak kanton posebej.

VELIKA BRITANIJA

Osnovne šole v Angliji bi se za nekatere razrede lahko predvidoma odprle 1. junija. Preostali deli Združenega kraljestva - Wales, Škotska in Severna Irska - zaenkrat odpiranja šol v tem šolskem letu ne načrtujejo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar