EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.5.2020

Na univerzah bodo zaživele nujne aktivnosti, ki jih ni mogoče opravljati prek spleta

Ljubljana, 18. maja (STA) - Danes bodo vsaj deloma oživele tudi slovenske fakultete. Univerze bodo še vedno skušale čim več programa izvesti preko spleta, nekatere dejavnosti pa bodo vendarle preselili v običajno študijsko okolje. V to kategorijo spadajo predvsem raziskovalno delo in usposabljanja. Zato so na univerzah izdali ustrezna navodila svojim zaposlenim in študentom.

Univerza v Ljubljani (UL) je sprejela priporočila, po katerih se študijski programi v študijskem letu 2019/20 izvedejo preko spleta, kjer je to možno. Izjeme so vse oblike pedagoškega dela, ki jih ni mogoče izvajati na tak način ali v prilagojeni obliki in so nujne za dokončanje študijskih obveznosti.

Med temi so individualno delo z mentorjem, raziskovalno delo ali usposabljanje, če to omogoča ustanova. Za druge oblike pouka morajo biti zagotovljeni nekateri pogoji, kot so fizična razdalja, umivanje in razkuževanje rok in ustrezna varovalna oprema, prilagojena glede na vrsto dejavnosti.

Pri preverjanju znanja na UL še vedno priporočajo izvedbo ustnih izpitov in zagovorov zaključnih del preko spleta v kar največji možni meri, izpite s fizično prisotnostjo bodo dovolili le, če drugače preverjanja ne bo mogoče izvesti.

Od danes bodo omogočili tudi uporabo fakultetnih knjižnic za študente.

Na univerzi v Mariboru (UM) so prav tako sporočili, da imajo študentje od 18. maja spet dovoljenje za vstop, a samo za nujne aktivnosti, ki jih ni možno izvesti na daljavo.

Delavci UM se bodo v delovni proces vračali postopno, študente pa bodo pravočasno obvestili, katerih aktivnostih se morajo udeležiti na lokacijah v stavbah UM.

Mariborska univerza je izdala tudi varnostni protokol za opravljanje dela, ki med drugim poleg splošnih določil v boju z epidemijo določa še čim manjše število oseb v skupnih prostorih, pa tudi, da naj, kolikor je mogoče, puščajo odprta vrata prostorov, da bi se zmanjšal fizični kontakt s kljukami.

Tudi Univerza na Primorskem je sporočila, da je od danes dovoljeno praktično delo študentov (laboratorijske vaje, klinične vaje, terenske vaje) in druge oblike pedagoškega dela, ki jih ni mogoče izvesti spletno, ter delo z mentorjem.

Pisno preverjanja bodo izvajali v prostorih univerze, če ga ne bo mogoče ustrezno nadomestiti z drugimi oblikami. Navodila za bivanje v študentskih domovih v času veljavnih ukrepov pa bodo študentje dobili na spletni strani študentskih domov te univerze.

Študentje in zaposleni bodo morali pred prvim vstopom v stavbe te univerze tudi podpisati izjavo, s katero jamčijo, da so zdravi, so še zapisali v obvestilu na spletni strani. Dodajajo, da pedagoški proces in preverjanje znanja še vedno izvajajo prilagojeno.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar