EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.5.2020

Selitev pedagoške in fakultete za management ter sanacija Livad predvidoma do novega študijskega leta

Koper, 17. maja (STA) - Na Univerzi na Primorskem kljub epidemiji covida-19 nadaljujejo vrsto naložb. Tako bodo po besedah rektorice Klavdije Kutnar do začetka novega študijskega leta izpeljali obnovo nekdanje srednje tehniške šole v Kopru za potrebe Fakultete za management in Pedagoške fakultete, do takrat naj bi znova zagnali tudi dejavnost v stolpiču v Livadah.

Na Univerzi na Primorskem (UP) računajo, da bodo do oktobra v prostorih bivše srednje tehniške šole pridobili nove, sodobno opremljene prostore za študente Fakultete za management in Pedagoške fakultete, je v pogovoru za STA pojasnila rektorica Kutnarjeva.

Prvotno naj bi z deli zaključili v začetku julija, a je bilo delo na gradbišču zaradi epidemije za tri tedne začasno zaustavljeno. Gradbinci so sicer že zaključili z grobimi gradbenimi deli in trenutno izvajajo obrtniška dela na objektu. Dela trenutno potekajo po načrtu, zaključili pa naj bi jih do konca avgusta, je napovedala rektorica.

Obnova objekta se je sicer vmes podražila s 4,2 na 5,7 milijona evrov, od katerih bo resorno ministrstvo prispevalo 2,9 milijona evrov.

Po besedah Kutnarjeve so podražitvi botrovali večji obseg arheoloških raziskav in posledičen zamik del, zvišanje cen na trgu ter ugotovitev, da so bili temelji objekta in nosilnost terena slabši, kot so sprva predvidevali, zaradi česar je bilo treba dele stavbe dodatno ojačati. "Primarni cilj je imeti varen objekt," je poudarila sogovornica.

Do oktobra in začetka študijskega leta želijo na UP usposobiti tudi stolpič v kampusu Livade, ki ga je jeseni 2017 močno poškodoval požar. To je tudi nuja, saj se povečuje število študentov, ki potrebujejo te prostore tudi za izvajanje laboratorijskega dela, ki ga ne morejo opraviti v nadomestnih prostorih.

Objekt so zaščitili ter odstranili vso v požaru poškodovano opremo. V teku je postopek izbire izvajalcev sanacijskih del, ki je dvofazen. V roku 14 dni bo postala pravnomočna izbira potencialnih izvajalcev, ki izpolnjujejo formalne pogoje za izvedbo del, v drugi fazi, ki bo predvidoma terjala dodatnih 30 do 40 dni, pa bodo izbrane izvajalce pozvali k oddaji ponudb in izbrali najugodnejšega med njimi.

Sama dela naj bi tako začeli sredi julija in jih izpeljali do konca avgusta, sledila bodo še t.i. mala dela, potrebna za ponovni zagon študijske in raziskovalne dejavnosti, vendar bi s 1. oktobrom moral stolpič spet odpreti vrata. Kot je dodala Kutnarjeva, so se sicer odločili, da na objektu izvedejo tudi določene izboljšave, ki so se z uporabo izkazale za nujno potrebne. Pri tem rektorica računa, da jim bo pri financiranju pomagalo tudi ministrstvo za izobraževanje.

Kutnarjeva je opozorila tudi na perečo situacijo glede pomanjkanja študentskih postelj v Študentskih domovih UP, kjer razpolagajo s skupno 382 posteljami. Na UP bi želeli vsaj podvojiti obstoječe kapacitete, vendar univerza sama nima potrebnih sredstev, zato se o možnih rešitvah usklajujejo z resornim ministrstvom.

"V igri je več variant," je pojasnila Kutnarjeva, a nikjer niso tako daleč, da bi lahko povedala več podrobnosti. Ena od opcij bi sicer bila odkup stavbe v neposredni bližini obstoječega objekta Študentskih domov v Prisojah.

Glede ureditve servitskega samostana na UP računajo, da bi do srede prihodnjega leta uspeli pridobiti določena sredstva, tudi evropska, in zagledati luč na koncu tunela. Načrti za obnovo nekdanjega samostana so stari več let, a se je vedno zatikalo pri denarju, za obnovo bi potrebovali vsaj deset milijonov evrov.

Kot je poudarila Kutnarjeva, so kljub vsemu zagrizli v projekt obnove objekta, ki ima poleg statusa spomenika državnega pomena "poseben pomen tudi za mnoge Istrane". K pripravi načrtov sanacije so pritegnili različne strokovnjake, njihov namen pa je, da bi poleg prostorov za potrebe univerze del objekta namenili tudi širši javnosti.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar