EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.5.2020

Po sprostitvi vrste ukrepov ostajajo omejitve pri vsakdanjem življenju

Ljubljana, 13. maja (STA) - Tudi po sprostitvi vrste omejitvenih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ostajajo po besedah vodje svetovalne skupine ministrstva za zdravje Bojane Beović v vsakdanjem življenju omejitve, ki naj bi postale način vedenja. Treba je ohranjati razdaljo med ljudmi, nositi maske v zaprtih prostorih, striktna mora biti higiena rok.

Bolni nikakor ne smejo med ljudi. Poiskati morajo zdravniško pomoč oz. pomisliti, da gre lahko za covid-19, je za Odmeve na TV Slovenija nocoj povedala Beovićeva. Po njenih besedah je v tem primeru pomembno, da se bolezen diagnosticira, posamezen izbruh omeji in da se bolezen ne začne spet širiti. "Na vse to moramo neprestano misliti," je poudarila.

S ponedeljkom se odpirajo vse trgovine, tudi trgovski centri. Do neke mere bodo na priporočila pazili zaposleni v trgovinah, saj je njihova dolžnost, da delo organizirajo tako, da je med ljudmi možna razdalja, je povedala Beovićeva. Posameznik v trgovini pa nosi masko, pazi, da ni preblizu z drugimi ljudmi in je previden pri prijemanju različnih predmetov, kot so na primer vozički in tipkovnice za kartično plačevanje.

Če do stika s predmeti pride, si je treba roke - po možnosti takoj - razkužiti. Sicer mora posameznik paziti, da se z rokami ne dotika obraza, ob prvi priložnosti pa je treba roke razkužiti ali temeljito umiti. Vsak mora poskrbeti, da se vede samozaščitno, s tem pa ščiti tudi druge, je poudarila Beovićeva.

Podatki glede virusa oz. okužb so sicer po njenih besedah spodbudni. Da bi lahko ocenili, kaj se je zgodilo zaradi odpiranja dejavnosti 4. maja, je še kakšen dan ali dva prezgodaj, a sprostitev ukrepov za prvomajske praznike, tudi odpiranje občinskih meja, ni imelo posebnih posledic, je pojasnila. V zadnjih dneh pri skoraj vseh na novo odkritih okužbah s koronavirusom obstaja znan kontakt in je bila okužba do neke mere predvidljiva. Ne opažajo več pojavljanja posameznih pozitivnih primerov na način, da ne bi vedeli, od kod, je še povedala Beovićeva.

V ponedeljek se bo sprostila vrsta omejitev, med drugim v trgovini, storitvah in turizmu. odprte bodo npr. vse trgovine in nekatere turistične namestitve, možna bo tudi strežba v zaprtih prostorih. Na vprašanje glede sproščanja še drugih ukrepov je Beovićeva odgovorila, da bodo velike prireditve, kjer se zbira veliko število ljudi, prišle na vrsto daleč najpozneje. Enako je navodilo v drugih državah, pa tudi Evropske komisije.

To so namreč okoliščine, v katerih je težko vzdrževati higienske omejitve, da se virus ne prenaša. Če pa se nekaj zgodi, je nemogoče testirati in dati v karanteno denimo 3000 ljudi, ampak v takem primeru prepustijo, da se virus širi naprej. Zato je po njenih besedah smiselno, da se v zgodnjih fazah odpiranja omeji združevanje na manjše število ljudi.

Če bomo imeli v naslednjih mesecih močne izbruhe virusa ali če se bo pozneje zgodil drugi val, morda do tega, da bi bile na varen način možne velike prireditve, sploh še ne bomo prišli, je opozorila Beovićeva.

Komentirala je tudi priporočila ob odprtju šol in poudarila, da je vsako navodilo možno razumeti z nekaj prostega hoda, po pameti. A zdaj, ko se dejavnost začenja, je po njenem mnenju smiselno biti kar se da strikten pri upoštevanju navodil. Če bo epidemiološka situacija ugodna, pa se bodo navodila spreminjala, postajala bolj ohlapna.

Nizko tlenje epidemije po njenih besedah pomeni, da je virusa malo in da je malo tudi možnosti, da bo prišlo do prenosa virusa v neki šoli. Zato bo možno pravila nekoliko spreminjati s časom. Po drugi strani pa je tudi možno, da se bodo priporočila spreminjala v večjo omejitev, če se bodo dogajali izbruhi, je opozorila in dejala, da moramo biti pripravljeni na fleksibilnost v eno in drugo smer.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar