EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.5.2020

Zavod za šolstvo s številnimi priporočili za vrtce in šole

Ljubljana, 12. maja (STA) - Zavod za šolstvo je za vrtce in šole pripravil številna priporočila, da bo lahko delo v ustanovah, ki ponovno odpirajo vrata, in tistih, ki bodo nadaljevala delo na daljavo, potekalo nemoteno. "Verjamem, da bodo šole in vrtci varno pripravljeni in organizacija takšna, da bo delo steklo normalno," je dejal direktor zavoda Vinko Logaj.

S ponedeljkom bodo vrata ponovno odprli vrtci in osnovne šole za šolarje prvega vzgojno-izobraževalnega obdobja. "Vzgojitelji in učitelji naj se prilagodijo otrokom in naj ne hitijo z izvajanjem zastavljenega programa, četudi vsi cilji ne bodo uresničeni," je priporočila vrtcem in šolam na današnji novinarski konferenci povzel Logaj.

"Priporočila za ponovno odprtje vrtcev gredo v smeri, da otroci v čim krajšem času pridobijo občutek varnosti in zaupanje," je dejal. Po njegovih besedah to za najmlajše pomeni ponovno uvedbo t. i. uvajalnega obdobja. Dejavnosti v vrtcih, v katerih je sicer približno 80.000 otrok, in šolah za prve tri razrede, v katerih je prav tako približno 80.000 otrok, naj bodo usmerjene v zdrav način življenja, v gibanje, igro v naravi, pogovorom, branju in ustvarjalnim igram po posameznih kotičkih, je navedel.

V prvi osnovnošolski triadi priporočajo, naj bo prvi teden po vrnitvi v šolske klopi namenjen postopnemu nadgrajevanju v šoli na daljavo pridobljenega znanja, učitelji naj bodo pozitivno naravnani, čas naj namenijo tudi pogovoru in poudarek naj bo na individualnem delu. Ocenjevanje naj se izvaja le v primeru, ko je to potrebno, je nanizal.

Kot pomembno je izpostavil izvajanje higienskih priporočil in izdelanega protokola, a v primeru, da malček joka, naj ga vzgojitelj potolaži tako, kot ga je včasih, je dejal Logaj. "Higienski režim predstavlja neke nove aktivnosti in navade, ki jih bomo sčasoma pridobili," je ocenil. Prav tako se po njegovem mnenju zavedajo, da se bodo družili otroci prve triade, zanje je pomemben zlasti občutek varnosti in spodbudnega učnega okolja.

Ker bodo učenci prve triade razporejeni v skupine po 15, kar je praviloma manj od oblikovanih razredov, se pojavljajo ugibanja, da bo zmanjkalo učiteljev, med katerimi se verjetno vsi ne bodo mogli vrniti na delo. Logaj je prepričan, da bodo šole in ravnatelji znali prerazporediti kadre. Ravnatelj si bo lahko pomagal tudi z učitelji, ki so izvajali podaljšano bivanje, interesne dejavnosti in z drugimi strokovnimi delavci. Če bo prišlo do manka, bo treba upoštevati odmike od strogih kadrovskih pogojev, je ocenil.

Učenci 9. razredov naj bi se v šole vrnili 25. maja. "Šole bodo prejele priporočila v tem tednu," je napovedal, pripravljajo pa tudi priporočila za zavode s prilagojenimi programi. Devetošolci se po njegovih besedah vračajo v šolo zato, da bodo na nek normalen način zaključili osnovnošolsko obdobje. "Gre za zaključek tega izobraževanja, veliko časa so preživeli v tej šoli, zato ga kaže izkoristiti za nek zaključek šolskega obdobja ter da se učencem ponudi pomoč pri vrzeli v znanju," je pojasnil odločitev.

Za dijake zaključnih letnikov srednjih šol se bodo vrata šol prav tako odprle v ponedeljek. V prvem tednu naj se učitelji usmerijo v zaključevanje in popravljanje ocen ter pridobivanje ocen tistih učencev, ki jih nimajo. Dijaki naj imajo večino ocen zaključenih, osredotočijo naj se na zaključne izpite, poklicno maturo oz. maturo, je povzel priporočila.

Še naprej pa se bodo na daljavo šolali učenci ostalih razredov. Na vprašanje, ali se je četrtošolec sposoben sam učiti doma in biti sam doma devet ur, je odgovoril: "Radi bi videli, da bi bile razmere takšne, da bi lahko vsi ponovno šli v šolo. Razumem stiske, prepričan sem, da bodo v tem času uspeli tudi starši in učitelji med seboj uskladiti dogovore za delo, nekaj samostojnega dela so sposobni opraviti sami, celotnega dela, v enaki meri kot skupaj s straši, pa ni možno storiti."

V ponedeljek bo ponovno stekel tudi pouk v glasbenih šolah, v katerih pa se ne bodo izvajale dejavnosti, v katerih je navzočih več otrok, kot so komorna igra, orkester, zbor ali ples. Te obiskuje približno 25.000 otrok, priporočila pa gredo v smeri, da oceno oblikuje učitelj predmeta, v tem šolskem letu pa učenci ne bodo opravljali siceršnjih letnih izpitov.

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je danes ocenila, da je vstop v šole sorazmerno varen. "Navodila so pripravljena natančno in odgovorno, varnost dodatno povečujejo. Šole naj se veselijo, tveganje ni veliko," je delala.

Vladni govorec Jelko Kacin je ponovil, da bo vlada končno odločitev o odprtju šol in vrtcev na osnovi priporočil strokovne skupine sprejela do konca tega tedna. Vlada bo o tem, do kdaj bo veljalo nadomestilo za varstvo otroka, še odločala. "Varstvo otrok za seboj potegne določne statusne in finančne posledice, to moramo nasloviti v najkrajšem možnem času," je ocenil.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar