EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.5.2020

Objavljen razpis L'Oreal Unesco za ženske v znanosti 2021

Ljubljana, 12. maja (STA) - Odprt je L'Oreal Unescov razpis za ženske v znanosti 2021, ki je letos namenjen znanstvenicam fizikalnih znanosti, matematike in računalniških ved. Slovenske kandidatke prek spletne platforme lahko predlagajo univerze ali znanstveno-raziskovalne ustanove do 31. maja, je zapisano na spletni strani vlade.

Unesco in L'Oreal z mednarodnimi nagradami za življenjsko delo spodbujata in podpirata uspešne znanstvenice po vsem svetu vse od leta 1998. Gre za ugledne nagrade v višini 100.000 evrov, ki so namenjene izjemno uspešnim znanstvenicam naravoslovnih znanosti in jih vsako leto prejme pet vodilnih znanstvenic, z vsake celine po ena, in sicer iz Afrike, Azije, Evrope, Latinske in Severne Amerike. Doslej so podelili skupaj že 112 tovrstnih nagrad.

V preteklih letih so kar tri njihove dobitnice prejele po tem priznanju tudi Nobelovo nagrado.

Podelitev nagrad petim vrhunskim znanstvenicam za njihov izjemen prispevek k razvoju naravoslovnih znanosti bo 11. marca 2021 v Parizu. Vsaka bo prejela po 100.000 evrov.

Po podatkih Statističnega inštituta Unesco za leto 2019 delež žensk med raziskovalci na svetovni ravni znaša 29,3 odstotka, v EU pa je glede na podatke raziskave She Figures 2018 med raziskovalci tretjina žensk.

V Sloveniji na doktorskem študiju celo prevladujejo ženske (54 odstotkov), veliko žensk tudi doktorira, postanejo asistentke, docentke, potem pa se njihovo napredovanje upočasni ali ustavi.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar