EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.5.2020

V vrtcih manjše stalne skupine otrok z istim vzgojiteljem

Ljubljana, 10. maja (STA) - Naslednji teden se bodo začele priprave na odprtje vrtcev z 18. majem. Vrtci bodo morali do torka preveriti, koliko otrok bo sploh prišlo v vrtec. Uvedli bodo manjše stalne skupine otrok z istim vzgojiteljem, tako bo v prvi starostni skupini do osem otrok, v drugi do deset. Med priporočili za vrtce je tudi načrtovanje čim več dejavnosti na prostem.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod RS za šolstvo sta pripravila smernice in navodila za ravnatelje vrtcev pred ponovnim zagonom. Priprave za ponovno odprtje vrtcev bodo potekale med 11. in 15. majem, tako morajo vrtci zaradi organizacije dela od staršev pridobiti podatke o številu otrok, ki jih bodo z 18. majem vključili v vrtec, število pa morajo prek aplikacije posredovati ministrstvu do torka.

Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bodo ključna pred ponovnim odprtjem vrtcev, obsegajo pa med drugim tudi zdravstvene omejitve, ukrepe za preprečevanje okužb, priporočila za zaposlene, priporočila za oblikovanje skupin in igranje na prostem ter priporočila za prihod in odhod iz vrtca.

Uvedli bodo manjše stalne skupine otrok, tako bo v prvi starostni skupini do osem otrok, v drugi do deset. Vzgojne skupine se bodo po teh priporočilih nahajale v ločenih prostorih, kolikor bo mogoče, pa bo treba tudi med otroci iste skupine vzdrževati razdaljo. Tudi za ležalnike priporočajo, naj otroci uporabljajo vedno iste, med njimi pa mora biti ustrezna razdalja, je razvidno iz dokumentov, ki jih je pridobila STA.

NIJZ je v navodilih poleg splošno znanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe, kot je redno umivanje in razkuževanje rok, določil tudi, da naj tja prihajajo le zdravi otroci in zaposleni. Upoštevanje razdalje vsaj 1,5 do dva metra je navedena za zaposlene, za otroke in vzgojitelje v isti skupini pa priporočeno, kolikor bo to mogoče. Poleg tega za zdaj odsvetujejo uporabo zunanjih igral, otroci si ne bodo delili igrač, prav tako ne bodo uporabljali igrač, ki se jih ne da očistiti. Bivanja v naravi in ostale dodatne dejavnosti do nadaljnjega ne bodo izvajali.

Posebnosti bodo tudi pri načrtovanju odhodov in prihodov, da ne bi prihajalo do gneče, dopuščena bo tudi možnost sprejema otrok na prostem. Zaposlenim v vrtcih priporočajo uporabo zaščitnih mask pri srečevanju z drugimi sodelavci in starši otrok, pri menjavi plenic bo obvezna uporaba zaščitnih rokavic za enkratno uporabo.

Med priporočili za vrtce je tudi načrtovanje čim več dejavnosti na prostem, različne skupine naj bi bile tam ob različnem času. NIJZ je izdal tudi priporočila glede priprave hrane v vrtcih, ki vsebujejo številne varnostne ukrepe za osebje v kuhinji in vzgojiteljice, ki bodo hrano razdeljevale otrokom. Potrebno zaščitno opremo bo vrtcem zagotovila civilna zaščita.

Zavod za šolstvo priporoča, da naj vzgojitelji aktivnosti usmerjajo tako, da bodo otroci pridobili občutek zaupanja in varnosti, ker bo vrnitev v vrtec po tako dolgem času pravzaprav podobna novemu uvajanju.

Glede neposrednih aktivnosti vzgojiteljev in strokovnih delavcev pa zavod predlaga, naj ne hitijo z izvajanem programa, ker vseh predvidenih ciljev v tem letu ne bo mogoče uresničiti. Med priporočenimi dejavnostmi je čim več gibanja v naravi, pogovorov z otroki, organizacija dela po kotičkih. Posebej pa opozarjajo še na dodatno pozornost do otrok iz ranljivih skupin in dodajajo, da je v teh razmerah način dela in pristop do otrok pomembnejši od načrtovane vsebine.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar