EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.5.2020

Tudi primorski univerzi se pripravljata na vrnitev v normalno delo

Koper/Nova Gorica, 08. maja (STA) - Tako Univerza na Primorskem (UP) kot Univerza v Novi Gorici sta v času epidemije covida-19 morali študijski proces prilagoditi, v glavnem s študijem na daljavo, kar po zagotovilih obeh vseučilišč ni bistveno okrnilo pedagoškega procesa. Na obeh univerzah se obenem pripravljajo na rahljanje ukrepov s pripravo načrtov za vrnitev v normalno delo.

Na primorski univerzi so študijski proces zelo hitro prenesli v spletno okolje in s tem začeli z izobraževanjem na daljavo. Na tak način izvajamo predavanja, seminarje in, kjer je to mogoče, tudi vaje. Vse članice Univerze na Primorskem uporabljajo učno okolje Moodle (e-učilnica), predavanja in seminarji pa se vršijo preko različnih videokonferenčnih sistemov. Del vsebin (laboratorijske vaje in prakse v delovnih okoljih) pa bodo izvedli, ko bo to mogoče. Druge vidike študija so sicer prilagodili na način, da je možno izvajati tudi na daljavo, kot je to primer zagovorov zaključnih del ter preverjanj in ocenjevanj znanja, so za STA pojasnili na UP.

Tudi na Univerzi v Novi Gorici pedagoški proces poteka kot študij na daljavo in brez posebnih težav, tako da bodo akademsko leto normalno zaključili, so ocenili za STA. Pri tem pedagoški proces ni okrnjen. Nekaj težav so sicer imeli z laboratorijskimi vajami in praktičnim usposabljanjem, ki so jih tudi sami zamaknili na čas po razrahljanju ukrepov in odprtju laboratorijev. Te obveznosti bodo študentje lahko opravili predvidoma v juniju oz. najkasneje v septembru.

V Kopru so že potrdili prvi paket sprememb, a obenem pričakujejo, da jih bo v tem mesecu še več. Dosedanje izkušnje glede opravljanja zagovorov na vseh treh stopnjah študija pa so po njihovih zagotovilih pozitivne. Tako so vsi zagovori potekali gladko z ustrezno informacijsko podporo tako študentom kot članom komisij. Skupaj so do 20. aprila izvedli 28 zagovorov.

Poleg tega na osnovi sklepa rektorice lahko od 4. maja zaposleni na delovnih mestih na področju znanosti in spremljajočih delovnih mestih svoje delo opravljajo tudi v prostorih univerze. Zaposleni v plačni skupini D lahko v prostorih univerze opravljajo le raziskovalno delo in priprave na učni proces. Vodstvo rektorata in članic je poleg tega pripravilo navodila za varno delo zaposlenih v prostorih univerze, pri čemer je potrebno upoštevati tudi vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Tudi na novogoriški univerzi je bilo eksperimentalno raziskovalno delo ustavljeno, laboratoriji pa zaprti. Sodelavce so napotili na delo na domu z omejenimi in kontroliranimi prihodi na univerzo, če je bilo to nujno potrebno, pa so pojasnili na Univerzi v Novi Gorici.

Ne v Novi Gorici ne v Kopru omenjenih ukrepov zaenkrat še niso preklicali. Na UP so sicer v sodelovanju z ljubljansko in mariborsko univerzo na pristojno ministrstvo naslovili pobudo, da hkrati z vračanjem otrok v vrtce, osnovne in srednje šole začne s sproščanjem ukrepov tudi v visokem šolstvu.

"Pri tem je pomembna varnost študentov in zaposlenih, zato v sodelovanju z epidemiologi pripravljamo natančnejše načrte vračanja v prostore univerze in pripravljamo ustrezne prilagoditve," so navedli v Kopru.

V Novi Gorici medtem pripravljajo celovit načrt izhoda iz krize. Pri tem upajo, da jim bo dovoljeno prve rahljalne ukrepe uvesti že z 18. majem.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar