EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.5.2020

Izvajanje sekundariata, pripravništva in specializacij znova mogoče, če je to varno

Ljubljana, 07. maja (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji izdala odlok, s katerim omogoča izvajanje sekundariata, pripravništva in specializacij, če so za to izpolnjeni predpisani pogoji in je to izvedljivo na varen način za vse udeležence. Izvajanje vseh programov specializacij je bilo namreč po doslej veljavnem odloku v času epidemije covida-19 prekinjeno.

Vlada je v odloku, ki ga je izdala na dopisni seji, veljati pa bo začel dan po objavi v uradnem listu, določila začasne ukrepe na področju izvajanja sekundariata, pripravništva in specializacij zdravnikov sekundarijev, doktorjev dentalne medicine pripravnikov, zdravnikov specializantov in doktorjev dentalne medicine specializantov v času epidemije covida-19.

Z doslej veljavnim odlokom, ki bo po uveljavitvi novega prenehal veljati, je bilo namreč prekinjeno izvajanje vseh programov specializacij, vse obveznosti specializantov iz specializacije, kot sta kroženje in opravljanje specialističnih izpitov, pa so se zadržale.

Na podlagi danes sprejeta odloka se omogoča izvajanje sekundariata, pripravništva in specializacij (na primer kroženje, opravljanje preizkusa teoretičnega, praktičnega znanja in opravljanje strokovnega izpita ter specialističnega izpita), če so za to izpolnjeni predpisani pogoji in je to izvedljivo na varen način za vse udeležence, so pojasnili v sporočilu po seji vlade.

Če programov usposabljanja ni mogoče izvesti na navedeni način, se programi lahko prilagodijo ter sekundarije, pripravnike in specializante njihovi delodajalci, pooblaščeni izvajalci oziroma drug javni zdravstveni zavod razporeja na naloge zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19. Aktivnosti se opravljajo pod nadzorstvom in odgovornostjo neposrednega mentorja, ki ga določi delodajalec oziroma pooblaščeni izvajalec, na podlagi že sklenjenih pogodb, ki so ostale v veljavi, so navedli.

Če vsebina dela oziroma izobraževalnega procesa sekundarijev, pripravnikov in specializantov v času epidemije ne ustreza programu sekundariata, pripravništva in specializacije, se lahko usposabljanje na predlog nadzornega ali glavnega mentorja ustrezno podaljša.

Odlok določa tudi prilagojeno izvedbo razpisa specializacij, doslej so bili namreč vsi postopki razpisovanja novih specializacij prekinjeni. Po novih določbah pa mora biti razpis izveden na varen način za vse vključene in tako, da se v letu 2020 izvedeta po en javni razpis specializacij za zdravnike in doktorje dentalne medicine za potrebe mreže javne zdravstvene službe, lahko pa tudi po en javni razpis specializacij zdravnikov in doktorjev dentalne medicine za znanega plačnika, so pojasnili v sporočilu.

Ob tem so dodali, da se sredstva za financiranje sekundariata, pripravništva in specializacij v času epidemije zagotovijo iz proračuna oziroma iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v skladu z načinom financiranja, določenim v zakonu, ki ureja zdravniško službo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar