EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.5.2020

Glede števila otrok v vrtcih vse odvisno od NIJZ

Ljubljana, 05. maja (STA) - Na ministrstvu za izobraževanje te dni potekajo sestanki o postopnem odpiranju vrtcev in šol. Na današnjem so se po besedah Janje Bogataj iz skupnosti vrtcev največ pogovarjali o številu otrok, ki bi jih lahko sprejeli v vrtec, a končnih številk še ni. "Vse je odvisno od ocene NIJZ, ki bo podana predvidoma v sredo," je povedala Bogatajeva.

Kot je po sestanku povedala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Bogatajeva, konkretnih številk o tem, koliko otrok bi bilo v vrtcih oziroma v oddelkih, še ni, ker na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) še preučujejo vse možnosti.

Kot je znano, sta v vrtcu dve starostni skupini otrok. V prvi so otroci od enega do treh let, v drugem pa od treh do šest let, pri čemer so za vsako skupino določeni tako prostorski kot številčni normativi. Ravno o tem so se pogovarjali danes.

"Sprva je bila številka dokaj nizka, in sicer, da bi bilo v oddelku v vrtcu ob ponovnem odprtju največ šest otrok. A ko bo narasla potreba po sproščanju mest v vrtcu, bo verjetno vsako dodatno mesto nekaj pomenilo," je povedala.

V skupnosti vrtcev so prav zato predlagali, da bi bilo najvišje število otrok v oddelku za kakšnega otroka višje ter da bi bila narejenega razlika med prvim in drugim starostnim obdobjem. "Tak je bil tudi predlog ministrstva, bomo pa videli, kakšna bo ocena NIJZ. Pripravili naj bi jo v sredo," je dejala. V sredo naj bi se namreč znova sestali preko videokonference.

Bogatajeva sicer predvideva, da bodo tovrstni sestanki na ministrstvu potekali vse do konca tedna, dokler zadeve ne bodo toliko dorečene, da bo lahko konkretna in jasna informacija poslana ravnateljem, da bodo lahko pripravili organizacijo dela v vrtcu.

"Mi odgovore glede števila otrok pričakujemo v sredo, ker če nimamo konkretnih odgovorov glede števila otrok, se zelo težko pogovarjamo o nadaljnji organizaciji. Na število otrok sta namreč vezana število zaposlenih in zagon celotnega sistema vrtca," je zaključila Bogatajeva.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je sicer ravnatelje vrtcev in šol danes tudi uradno seznanilo s časovnico, po kateri bo potekalo postopno odpiranje vzgojno-izobraževalnih ustanov. Tudi po njej velja, da predvidoma 18. maja odpiramo vrtce in šole za učence prvega triletja, medtem ko se učenci devetih razredov v šolo predvidoma vračajo 25. maja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar