EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

4.5.2020

Športniki končno spet lahko malo svobodneje zadihajo

Ljubljana, 04. maja (STA) - Slovenski športniki upajo, da bodo ukrepi, ki se postopoma rahljajo, nakazali konec koronakrize. Ta je prinesla številne izzive, treba se je bilo prilagajati, vsak pa je v času, ko ni bilo treningov in tekem, našel tudi kaj dobrega, so ugotavljali Ilka Štuhec, Tina Mrak, Edo Murić in Jure Dolenec v pogovoru za oddajo Šport med štirimi stenami.

Spletni pogovor s športniki je v nedeljo lahko prvič po dolgem času dobil nekoliko bolj vedre tone in nakazal, kako športniki vidijo prihodnost po krizi. Vsi štirje sogovorniki so poudarili, da upajo, da se kaj takega ne bo več ponovilo, ter poudarili, kako močno pogrešajo šport.

"Vsekakor je dobrodošlo po toliko tednih, da bomo lahko morda bolj resno začeli trenirati. Upam, da bom šla čim prej na sneg, podira se spomladanski načrt dela," je o prisilnem počitku doma dejala smučarka Ilka Štuhec.

Skrbi jo predvsem, kako bodo nadoknadili izgubljeno v teh tednih, nenazadnje ne vedo niti, kdaj se bodo odprle meje, da bodo lahko šli na treninge v tujino. "Težava je, ker ne veš, kje si. Kondicijske priprave so eno, toda izgubljenega dela treninga se ne bo dalo nadomestiti," še dodaja najboljša slovenska smučarka zadnjih sezon.

Poudarja, da ni pozabila smučati, motivacija tudi ne bo težava. O morebitnih dolgotrajnejših posledicah ali kakšni ponovitvi krize pa raje sploh ne razmišlja: "Ne znam si predstavljati, da ne bilo bilo več športa. Marsikdo misli, ah, saj je samo šport. Pa ni tako enostavno, šport kot celota je cela gospodarska panoga in za sabo potegne ogromno stvari."

Jadralki Mrakovi je bilo še posebej težko, ker je od doma videla morje in idealne razmere za trening, pa ni mogla ven. "Jadrnico najbolj pogrešam, ker je to šport, ko si v stiku z naravo in vremenom," je dejala uspešna slovenska jadralka. Koronavirus je njej in Veroniki Macarol pošteno pokvaril načrte, če bi bilo vse normalno, bi bili zdaj na sklepnih pripravah za OI na Japonskem.

"Prejšnji teden so sprostili nekatere dejavnosti, a v najini disciplini, kjer sva dve, še ni mogoče trenirati. Imela sem nekaj izhodov na morje, sama, skupaj z Veroniko pa še čakava na prve treninge," je dejala Mrakova. Tik pred zdajci so jima prestavili SP v Španiji, težko je sprejeti dejstvo, da bo olimpijska sezona zdaj naslednja. "Ko so sporočili nov termin OI, ni bilo premora. Delam še naprej, se osredotočam na drugo leto," še dodaja.

"Vsaj mesec se nisem dotaknil žoge, nisem mogel najti nobene dvorane, kjer bi lahko treniral. Zdaj komaj čakam, doma sem večinoma delal na moči in enostavno to ni šport, ki ga imama rad. Potrebujem žogo, soigralce in igrišče. Prva žoga, ki sem jo vrgel, je šla tri metre od koša ..." je priznal košarkar Murić.

Dodal je, da je situacija negotova, da v vseh ligah nekoga čakajo: v ligi Aba evroligo, v tej ligo NBA. Meni, da bi bilo najbolj pošteno letošnjo sezono končati in začeti priprave na novo. Kot pozitivno stvar pa je izpostavil dejstvo, da bodo kvalifikacije za OI zdaj naslednje leto, kar za pomlajeno slovensko izbrano vrsto morda ni slabo. "Želim si iti nazaj tekmovat, vsi imamo to v sebi, da moraš zmagovati in da se mora dogajati, ta naboj najbolj pogrešamo," je misli vseh strnil Murić.

Rokometaš Dolenec pa je pojasnil, da ga je najbolj presenetila hitrost dogajanja. V Španiji so en dan še igrali pokalne tekme, potem so se znašli zaprti v hišah. "Morali se bomo navaditi živeti v novi realnosti. Zdaj smo brez treningov, vsi igralci smo že na dopustih oziroma imamo fizične priprave. Tisti, ki imajo samokontrolo, lahko napredujejo, a doslej takšne situacije v ekipnih športnih še ni bilo."

Naslednja sezona bo zdaj še bolj pomembna, pravi Dolenec. Na klubski sceni bosta mogoče dosegljiva celo dva naslova (ker bodo zaključni turnir te sezone igrali šele decembra), na reprezentančni Slovence čaka SP in kvalifikacije za OI. "Te bi rajši igral zdaj, Švedi so v krizi in bi imeli lažjo pot. V enem letu se lahko zgodi ogromno stvari," pravi Dolenec, ki je namignil, da namerava vztrajati še do OI 2024.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar