EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.1.2020

Naj dijak Ivan Praznik, naj dijakinja Anita Koprivc

Ljubljana, 22. januarja (STA) - Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je danes devetič podelila naziva naj dijak in naj dijakinja. Naziv pripade dijakom, ki so uspešni na učnem področju in se tudi v prostem času ukvarjajo z različnimi obšolskimi dejavnostmi. Naj dijak šolskega leta 2018/2019 je postal Ivan Praznik, naj dijakinja pa Anita Koprivc.

Dijak tretjega letnika Biotehniške šole Maribor Ivan Praznik je šolsko leto 2018/19 zaključil z odličnim uspehom. Dosegel je vrhunske rezultate na različnih tekmovanjih. Na tekmovanju v znanju in spretnostih biotehniških šol Slovenije je dosegel prvo mesto. Poleg tega je prejel srebrno priznanje na tekmovanju iz matematike in bronasto priznanje na tekmovanju iz biologije. Udeležil se je tudi državnega tekmovanja mladih čebelarjev, raznih Ekokvizov in kot prostovoljec sodeloval z več organizacijami. Prejel je tudi priznanje za dijaka ambasadorja Evropskega parlamenta. Za STA je pojasnil, da se zaveda svojih uspehov, kljub temu pa ga je naziv presenetil. "Naziv mi pomeni zagon, potrditev, da delam dobro ter to, da so moji cilji in dosežki opaženi," je dodal.

Dijakinja tretjega letnika Gimnazije Novo mesto Anita Koprivc je v šolskem letu 2018/19 dosegla odličen uspeh na gimnaziji in v glasbeni šoli. Delovala je kot prostovoljna animatorka, tutorka mlajših dijakov in nastopala s krajevnim pevskim zborom. Dosegla je bronasta priznanja na tekmovanju iz geografije, računalniškem tekmovanju Bober, Cankarjevem tekmovanju, bralnem tekmovanju in tekmovanju iz znanja o sladkorni bolezni. Ker za določena področja ni priznanj, je ta naziv zanjo potrditev, da je prav vse, kar počne in je hkrati motivacija za naprej, je povedala za STA. "Najbolj sem ponosna, da ne omagam ob slabših rezultatih, dajo mi zagon. Zame je bistveno poskusiti, tudi če ne zmagaš," je dodala.

Organizatorji so nagradi najuspešnejšemu dijaku in dijakinji podelili z državnim sekretarjem ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Štromajerjem, ki je bil tudi sam pred leti predsednik DOS. Poudaril je, da so različna udejstvovanja izven šole največ, kar lahko mlada oseba naredi za svoj osebni razvoj. Pojasnil je, da se na ta način spozna ljudi s podobni interesi, širi organizacijske in druge spretnosti ter začne soočati z življenjskimi izkušnjami, ki se jih ne pridobi iz knjige. "Taki mladi so lahko naš zgled in vzor," je dodal.

DOS se kot demokratično organizirana stanovska organizacija zavzema za interese in pravice dijakov ter obenem zagotavlja šolsko demokracijo in enakopravnost v srednjih šolah. S podelitvijo nagrad želijo izbrati aktivne dijake in dijakinje. V ospredju niso le šolski uspehi, ampak tudi obšolske dejavnosti, ki po mnenju organizatorjev velikokrat ostanejo neopažene.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar