EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.1.2020

NIJZ načrtuje raziskavo o vsebnosti kovin v krvi otrok v celjskih vrtcih

Celje, 20. januarja (STA) - Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo zaradi onesnaženosti tal v celjskih vrtcih izvedel raziskavo o vsebnosti kovin v krvi otrok, ki obiskujejo celjske vrtce. Na NIJZ pripravljajo protokol in predvidevajo, da bodo raziskavo začeli spomladi, so za STA danes povedali na NIJZ.

Navedli so tudi, da je začetek odvzema krvi odvisen od odobritve vloge za izvedbo raziskave pri Komisiji za medicinsko etiko RS. Koliko otrok bo vključenih v raziskavo, pa na NIJZ niso navedli.

Starši otrok, ki hodijo v celjske vrtce, so sicer že septembra lani na sestanku s predstavniki okoljskega ministrstva, ki jim je takrat predstavilo potek sanacije onesnažene zemljine na vrtčevskih igriščih, zahtevali meritve krvi. Takrat so starši prejeli zagotovilo, da bodo to možnost preučili.

Leta 2007 je takratni Zavod za zdravstveno varstvo Celje na željo staršev opravil preiskavo vzorcev krvi v skupini 26 otrok iz celjskih vrtcev, ki so se med igro zadrževali v prekomerno onesnaženi mivki. Laboratorijske analize vzorcev krvi so potrdile, da presežene vrednosti svinca in kadmija v mivki niso ogrozile zdravja in razvoja teh otrok. Ugotovljene vrednosti svinca in kadmija so se namreč gibale v varnem območju za zdravje.

Okoljsko ministrstvo je lani onesnaženo zemljino zamenjalo pri dveh vrtcih, marca letos se bo začela še pri petih vrtcih, leta 2021 pa pri preostalih treh. Na priporočilo NIJZ so igrišča ob vrtcih do konca sanacije zaprta.

Sanacija igrišč pri celjskih vrtcih je potrebna zaradi onesnaženosti zemljine s težkimi kovinami.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar