EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.1.2020

Peti teden pisanja z roko nagovarja na vse generacije

Ljubljana, 20. januarja (STA) - Z današnjim dnem se je po Sloveniji začel že peti teden pisanja z roko, ki ga organizira društvo Radi pišemo z roko ob podpori ministrstva za izobraževanje ter zavoda za šolstvo. V projektu letos sodeluje preko 240 šol, knjižnic, medgeneracijskih centrov ter drugih ustanov, kar je dvakrat več kot lani. S projektom želijo nagovoriti vse generacije.

Nagovarjajo tudi starše in stare starše, da bodo mlajšim vzor pri pisanju z roko, so zapisali v društvu. Pisanje z roko še posebej spodbujajo, ko gre za osebna sporočila, kot so čestitke za rojstni dan, novoletna voščila, pohvale in zahvale. Strokovnjaki ugotavljajo, da naši možgani pri pisanju z roko delujejo bolj kompleksno kot pri pisanju s tipkovnico.

Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo dolgotrajnejšo pozornost in tako vzdržujemo naše možgane v dobri formi, tudi ko smo starejši.

Razvoj informacijske tehnologije in prevladujoča uporaba tipkovnice v pisnem komuniciranju sta privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih sicer razvijamo s pisanjem z roko. Mnogi govorijo o digitalni demenci, "bolezni", ki jo digitalne tehnologije povzročajo človeškim možganom. Zato se po navedbah društva vedno bolj pogosto izraža potreba po ohranjanju tradicionalnih tehnik učenja: ponavljanja, učenja na pamet in pisanja z roko.

Poleg tega je ročna pisava podobno kot prstni odtis edinstvena. Kot so v sporočilu zapisali iz društva Radi pišemo z roko, nimata niti dva človeka izmed 7,7 milijard popolnoma enake pisave. Predsednica Društva Radi pišemo z roko Marijana Jazbec je ob tem sporočila, da je "pisanje z roko pomembno sredstvo za izražanje individualnosti in izvirnosti".

"Delovna mesta prihodnosti bodo bolj kot doslej povezana z ustvarjalnostjo in domišljijo, zato je treba te kompetence negovati in razvijati. Zakaj bi zavrgli nekaj, kar je izvirno naše? Več moramo pisati z roko, da bo ostala naša pisava lepa, to je tekoča in čitljiva," je še navedla.

V tem tednu bodo udeleženci projekta na različne načine spodbujali pisanje z roko. V šolah bodo med drugim organizirali medgeneracijska srečanja ob pisanju z roko, predavanja, delavnice iz lepopisja, analize pisave, primerjave različnih pisav in razstave rokopisov znanih osebnosti. Osredotočali se bodo tudi na čitljivost ročne pisave. Ob koncu Tedna bodo izdelali e-knjigo, v kateri bodo zbrana poročila udeležencev letošnjega tedna.

Ambasadorji letošnjega tedna pisanja z roko so Nuška Drašček, Uroš Kuzman in Ilka Štuhec. Slednja je z roko napisala, da si evidenco treningov že vrsto let zapisuje v zvezek. "Čeprav včasih težje čitljivo, je pisanje z roko nekaj čudovitega. Nikoli ne nehajte," je še zapisala Ilka Štuhec.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar