EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.1.2020

Ministrstvo in Sviz v podpis dogovora glede sprememb kariernega sistema

Ljubljana, 08. januarja (STA) - Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo in glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj bosta danes podpisala dogovor o izvrševanju stavkovnega sporazuma. Kot so sporočili z ministrstva, gre za prvi korak k sistemski prenovi kariernega sistema strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja.

Vlada je s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) decembra 2018 podpisala stavkovni sporazum, v katerem se je zavezala, da bo v sodelovanju s predstavniki sindikata prenovila karierni razvoj strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja.

Ministrstvo in sindikat sta nato uskladila bistvene elemente prenove z okvirno časovnico za realizacijo sprememb, za kar bo potrebna tudi sprememba predpisov. S spremembo pravilnika, ki ureja napredovanje strokovnih delavcev v nazive, naj bi olajšal dostop do naziva svetnik. Za uvedbo novega, četrtega naziva (višji svetnik), ki naj bi bil umeščen za nazivom svetnik, pa bo treba spremeniti zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Določbo o novem nazivu naj bi ministrstvo vključilo v prvi predlog sprememb omenjenega zakona.

Vendar pa dogovor, ki ga bodo danes podpisali, po navedbah ministrstva predstavlja le prvi korak k sistemski, tako postopkovni kot vsebinski prenovi kariernega sistema strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja. Skupaj s pristojnimi javnimi zavodi tako načrtujejo obsežen projekt v obdobju 2020-2022, katerega cilj je razviti in pripraviti predloge posodobitve profesionalnega in kariernega razvoja ravnateljev in strokovnih delavcev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar