EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.11.2019

Na Hrvaškem od danes stavkajo v vseh osnovnih in srednjih šolah

Zagreb, 19. novembra (STA) - Hrvaški sindikati izobraževanja že 27 dni vodijo stavko v osnovnih in srednjih šolah, ki je do danes vsak dan potekala krožno v različnih županijah. Od danes učitelji stavkajo v vseh hrvaških osnovnih in srednjih šolah. Kot so napovedali, bodo vztrajali, dokler hrvaška vlada ne bo izpolnila zahteve po zvišanju koeficientov za izračun njihovih plač.

Z današnjim začetkom splošne stavke nameravajo še močneje pritisniti na hrvaško vlado, da bi znova začeli pogajanja in reševali probleme v izobraževalnem sistemu, je povedal predsednik Neodvisnega sindikata zaposlenih v srednjih šolah Branimir Mihalinec na današnji novinarski konferenci v Zagrebu, na kateri je bila tudi predsednica Sindikata hrvaških učiteljev Sanja Šprem.

Mihalinec je naznanil, da je danes do 10. ure stavko začelo več kot 91 odstotkov njihovih članov v srednjih šolah. Podobno je bilo tudi na osnovnih šolah. Oba sindikata imata skupaj približno 60.000 članov. Stavka je postala boj za dostojanstvo in status učiteljev, ne samo za višino plač v izobraževanju, ki zaostajajo za ostalimi plačami v javnem sektorju, je znova izpostavil Mihalinec. Meni, da vlada lahko zagotovi 420 milijonov kun (56,8 milijonov evrov) letno za njihove zahteve.

Napovedal je, da bodo v sredo med 13. in 14. uro organizirali sindikalno akcijo med potekom kongresa Evropske ljudske stranke (EPP) v Zagrebu. Na zagrebških križiščih, ki so med središčem mesta in prizoriščem kongresa v Areni Zagreb, bodo sindikalni aktivisti pozvali voznike, naj hupajo "za izobraževanje".

Sindikati so danes potrdili, da je več kot 96 odstotkov njihovih članov na sindikalnem referendumu zavrnilo zadnjo ponudbo hrvaške vlade.

Iz Banskih dvorov so prejšnji teden sindikatom ponudili zvišanje osnovne plače za 6,12 odstotka v naslednjem letu ter še dva odstotka dodatka na plačo, kot tudi plačane dneve stavke. Ob tem so poudarili, da so v mandatu premierja Andreja Plenkovića od jeseni 2016 povprečno zvišali plače v javnem sektorju za več kot enajst odstotkov ter da potekajo pogajanja o kolektivni pogodbi, s katero naj bi zaposleni v javnih službah dobili dodatnih šest odstotkov na plače.

V sindikatih vztrajajo pri takojšnjem zvišanju koeficientov za izračun plač za 6,12 odstotka, ker menijo, da bodo samo na ta način dosegli povprečne plače ostalih zaposlenih v javnem sektorju. Potem pa se lahko pogovarjajo o dodatnih ponudbah vlade.

Izpostavili so tudi, da bo imela vlada več stroškov za plačevanje nadur učiteljem za zamujeni pouk med stavko, kot bi jih imeli, če bi še naprej plačevali dneve med stavko. Od danes namreč stavka ni več plačana.

V hrvaških osnovnih in srednjih šolah je do danes potekala krožna stavka, kar pomeni, da je med skoraj mesec dni trajajočo stavko vsaka šola izgubila po pet delovnih dni. Stavka ima zaenkrat podporo v hrvaški javnosti, posebej med starši šolskih otrok.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar