EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.11.2019

Na področju zasvojenosti med mladimi po mnenju udeležencev okrogle mize potreben večji preboj

Otočec, 06. novembra (STA) - V Sloveniji se stanje na področju uporabe tobaka in alkohola med mladostniki nekoliko izboljšuje, povečuje pa se poraba prepovedane konoplje. Da naredimo preboj na področju zasvojenosti med mladimi, bo treba o tem opraviti širšo družbeno razpravo, so izpostavili na današnji okrogli mizi, ki jo je na Otočcu pripravil NIJZ.

Okrogla miza je dopoldne potekala v okviru današnje celodnevne nacionalne konference ob mesecu preprečevanja zasvojenosti, ki jo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravlja v sodelovanju z ministrstvi za izobraževanje, za zdravje in za delo, njena tema pa je zasvojenost med mladimi.

V uvodu konference je direktorica NIJZ Nina Pirnat nanizala nekaj rezultatov mednarodne raziskave HBSC (Health Behaviour in School-Aged Children) za leto 2018, ki so nato služili kot iztočnica za razpravo na okrogli mizi. Raziskava je po njenih besedah pokazala, da se je kajenje med mladimi, predvsem med 13- in 15-letniki, zmanjšalo, v vseh starostnih skupinah pa se je tudi znižal delež mladostnikov, ki so bili opiti vsaj dvakrat v življenju.

Na drugi strani raziskava po besedah Pirnatove kaže, da mladi vse pogosteje uporabljajo prepovedano konopljo, ki jo je že kdaj v življenju poskusila petina 15-letnikov in skoraj polovica 17-letnikov. Nasploh je porast uporabe konoplje med mladostniki po njenih besedah precejšnja težava. Težava, s katero se sooča okoli desetina mladostnikov v Sloveniji, je tudi odvisnost od uporabe spletnih družbenih medijev, predvsem zasvojenost s spletnimi igrami.

Udeleženci okrogle mize so razpravo usmerili predvsem v to, kako se na sploh soočiti z zasvojenostjo med mladostniki. Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk je ocenila, da bi bilo treba na tem področju narediti preboj, podoben tistemu, ki je pripeljal do prepovedi kajenja v zaprtih javnih prostorih. Spomnila je, da je do preboja prišlo šele po tistem, ko je o tem vprašanju stekla velika družbena razprava. Takšna razprava, ko gre za nekatere zasvojenosti, bi bila po njenem mnenju zato potrebna tudi danes.

Med drugim bi morali s širšo družbeno razpravo doseči splošen družbeni konsenz, kaj je sprejemljivo in kaj ne. "Kajti, dokler bomo na primer vino izpostavljali kot hrano, nimamo neke širše slike o tem, kaj bi radi," je dejala.

Z njo se je strinjala generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec. Na splošno se ji zdi pomembno, da razpravo o teh vprašanjih odprejo in se ne zapirajo v ozke strokovne kroge. "Osnove so namreč dobre, morda nam manjka le korak naprej, to je, razpravo dvigniti na nacionalno raven," je dejala.

Težavo, da do pravega preboja pri spopadu z nekaterimi odvisnostmi še ni prišlo, Vukova vidi tudi v močnih lobijih in na drugi strani šibki politiki. Strah zaradi trenda vse krajših političnih mandatov je namreč prevelik, da bi si politika upala vleči prave poteze, je dejala.

So se pa sodelujoči na okrogli mizi tudi strinjali, da lahko veliko na tem področju naredi vsak sam, predvsem z lastnim zgledom mladim, pomembni so tudi primerni učni načrti in preventivni programi.

V okviru konference se bo danes na Otočcu zvrstilo več predavanj, na katerih bo govora o razvoju odvisnosti med mladimi, povezavah med negativnimi izkušnjami v otroštvu in zasvojenostjo v odraslosti ter o stiskah otrok in mladostnikov v sodobnem času.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar