EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.10.2019

Do konca tedna bo v tehniškem muzeju domovala fizika

Bistra, 22. oktobra (STA) - V Tehniškem muzeju Slovenije (TMS) bodo od danes do petka in v nedeljo potekali Dnevi fizike, ki jih v muzeju pripravljajo, da bi mladim na zanimiv in praktičen način približali to osnovno naravoslovno vedo, predvsem s pomočjo poučnih eksperimentov.

Dneve fizike v TMS pripravljajo v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani in Fakulteto za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.

Študentje mariborske fakultete bodo med drugim prikazali model Keplerjeve tranzitne metode za odrivanje planetov izven našega Osončja oziroma eksoplanetov.

Obiskovalci bodo lahko sodelovali pri poskusih s področij atmosferske optike in mehanike tekočin in spoznali, zakaj je Sonce ob vzhajanju in zahajanju rdečkaste barve in kakšne so lastnosti nenewtonskih tekočin.

Sodelavci ljubljanske fakultete pa med drugim pripravljajo poskuse z vodo, ki spodbujajo k razmisleku o fizikalnih konceptih, kot sta vzgon in tlak.

Obiskovalci "se boste čudili enostavnim trikom, kako prevarati naše čute za zaznavo velikosti", so v TMS zapisali v sporočilu za javnost.

Pripravili bodo tudi nekaj členov Verižnega eksperimenta, obiskovalci pa bodo lahko iz posameznih sestavnih delov sami sestavili enega od členov verige.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar