EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.7.2019

Na 24. svetovni skavtski jamboree v ZDA tudi slovenski taborniki

Charleston, 21. julija (STA) - V sredo po srednjeevropskem času se bo začel 24. svetovni skavtski jamboree v rezervatu Summit Bechtel v Zahodni Virginiji v ZDA, kjer se bo družilo, spoznavalo, zabavalo in učilo več kot 46.000 skavtov iz 139 držav ali nacionalnih skavtskih organizacij. Tja bo odpotovalo tudi 162 tabornikov in 14 katoliških skavtov iz Slovenije.

Tokratne države gostiteljice Kanada, ZDA in Mehika letos pripravljajo program z geslom "Odkleni novi svet", ki bo razširjal obzorja, odpiral glave in krepil taborniške vrednote med udeleženci, so sporočili iz Zveze tabornikov Slovenije. Program sestavlja 23 elementov, ki obsegajo vse od zračnih aktivnosti in umetnosti do soočanja z globalnimi problematikami in iskanja trajnostnih rešitev zanje.

Slovenska odprava se je na pot podala že 11. julija in v dneh pred jamborejem "odkriva in razkriva mite Novega sveta ter se pripravlja na doživetje življenja", so še zapisali.

Otvoritvena slovesnost jamboreeja bo v torek ob 19.30 po lokalnem času oziroma v sredo ob 1.30 po srednjeevropskem času, trajal pa do do 2. avgusta. Tam bo tudi 20.000 obiskovalcev in 2000 povabljenih gostov.

Svetovni skavtski jamboree poteka vsaka štiri leta, namenjen pa je tabornikom med 14. in 18. letom starosti, piše na spletni strani slovenskih tabornikov. Zadnjih dveh jamboreejev, leta 2011 je bil na Švedskem, leta 2015 pa na Japonskem, se je skupno udeležilo prek 400 članov slovenske odprave.

Zveza tabornikov Slovenije je z okoli 8000 člani največja vzgojna mladinska organizacija v Sloveniji, slovenski taborniki pa so od leta 1994 let polnopravni člani Svetovne organizacije skavtskega gibanja (WOSM). Skavtske organizacije, ki spadajo v WOSM, se razlikujejo glede na regijo in religijo. Svetovno skavtsko gibanje združuje prek 50 milijonov članov iz 169 držav ter pokriva vse celine.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar