EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.7.2019

Civilna iniciativa Združeni starši politiki ponuja pomoč pri iskanju rešitve za financiranje zasebnega šolstva

Ljubljana, 18. julija (STA) - V civilni iniciativi Združeni starši menijo, da današnja zavrnitev novele zakona o financiranju šolstva odpira novo priložnost za skupno iskanje ustrezne rešitve za uresničitev ustavne odločbe. Pri tem politiki ponujajo roko in napovedujejo, da se bodo aktivno vključili v proces iskanja ustreznih rešitev.

Napovedali so, da bodo v prihodnjih dneh povabili poslance na obisk v zasebne šole in vrtce. "Želimo namreč, da bi od blizu spoznali materijo, o kateri bodo imeli možnost, privilegij in odgovornost odločati v prihodnosti," so zapisali.

Nov izziv pa vidijo tudi v noveli zakona o vrtcih. Prizadevali si bodo, "da bi nedržavne in državne šole ter vrtci v javni mreži tudi v prihodnje omogočali kakovostno izobrazbo vsem državljanom".

"Upamo, da bodo parlamentarne počitnice umirile strasti in omogočile pogovore brez ideološkega naboja," so še sporočili.

Novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja so v današnjem ponovnem glasovanju, ki ga je zahteval državni svet, podprli v koalicijskih LMŠ, SD, SAB in DeSUS ter v Levici, podprla pa sta jo tudi poslanca narodnih skupnosti. V SMC so se vzdržali, v SDS, NSi in SNS pa so bili proti.

Po noveli bi država 100-odstotno financirala obvezni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah, razširjenega dela javnega programa pa ne več. Z novelo naj bi po napovedih ministrstva za izobraževanje uresničili ustavno odločbo iz leta 2014, vendar pa so bila mnenja o tem različna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar