EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

1.7.2019

Glasbena šola v Piranu bi potrebovala nove prostore

Koper/Piran, 30. junija (STA) - Piranska podružnica Glasbene šole Koper ima velike težave tako zaradi pomanjkanja primerne dvorane kot tudi zaradi neprimernosti in nedostopnosti prostorov v središču Pirana. Ravnatelj Glasbene šole Koper Iztok Babnik rešitev vidi v selitvi v primernejše prostore izven Pirana, za kar pa po njegovih besedah ni politične volje.

Glasbena šola Koper vključno s podružnicama v Izoli in Piranu ima več kot tisoč učencev, konkretno v piranski podružnici skoraj 170 učencev pri individualnem pouku, če prištejemo še otroke iz predšolske glasbene vzgoje in glasbene pripravnice, pa skoraj 200. Večina med njimi prihaja iz Lucije in drugih krajev v zaledju občine, le 55 otrok pa iz samega Pirana, je za STA pojasnil Babnik.

Glavni težavi piranske glasbene šole sta tako nedostopnost podružnice kot pomanjkanje primerne dvorane za nastope.

Pred leti so imeli na voljo dvorano v nekdanjih prostorih Pihalnega orkestra Piran, a po spremembi namembnosti dvorane jo lahko uporabljajo samo pod določenimi pogoji. "Otrok se mora tudi navaditi dvorane, odra, prostora, da zna nastopati, se obnašati in da s tem tudi pridobiva kulturo nastopanja in obnašanja na koncertu," je pojasnil Babnik.

Na razpolago imajo še Gledališče Tartini, ki pa je bolj primerno za večje nastope, kakršne priredijo štiri- do petkrat letno, vendar morajo za uporabo gledališča plačati. Občina jim omogoči eno brezplačno uporabo gledališča.

Druga težava je nedostopnost trenutne lokacije za starše, ki morajo voziti otroke od drugod in iskati parkirišče. "Starši ne želijo več voziti svojih otrok v Piran, ker je to zelo velik logistično podvig," pove ravnatelj. Po njegovem bi bilo zaradi vsega naštetega smiselno piransko podružnico ali vsaj njen del prestaviti drugam, denimo v Lucijo, na primernejšo lokacijo z lažjim dostopom in kjer bi imeli na razpolago tudi dvorano za nastope.

Babnik tako prejšnji kot sedanji občinski oblasti očita pomanjkanje politične volje za rešitev težav njihove podružnice, ob tem pa meni, da bi bilo mogoče relativno enostavno doseči rešitev, ki bi zanje pomenila vsaj vzpostavitev normalnega stanja. Primerna lokacija obstaja v Luciji, kjer ima trenutno sedež Športni in mladinski center Piran.

Objekt poleg pisarn premore tudi telovadnico, ki bi bila primerna za dvorano glasbene šole. Bližina igrišča po mnenju ravnatelja glasbene šole ne bi bila nujno moteča.

Objekt je v občinski lasti in zato ne predstavlja dodatnega finančnega vložka. Tu so še prostori v okviru Avditorija Portorož, kjer je veliko neizkoriščenega prostora, je Babnik še nanizal potencialne možnosti.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar