EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.3.2019

V Mariboru snujejo tehnološki inovacijski center

Maribor, 21. marca (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, mariborski župan Saša Arsenovič in rektor mariborske univerze Zdravko Kačič so danes v Mariboru razpravljali o izvajanju kohezijske politike EU. To želijo v Mariboru izkoristiti tudi za izgradnjo tehnološkega inovacijskega centra, ki naj bi prinesel razvojni preboj vzhodne kohezijske regije.

Kot so po srečanju sporočili z univerze, so v razpravi o izvajanju trenutne kohezijske politike EU za obdobje 2014 do 2020 in načrtih za prihodnjo finančno perspektivo EU posvetili posebno pozornost trenutnemu koriščenju evropskih sredstev za vlaganje v izboljšanje raziskovalno-razvojne infrastrukture ter spodbujanje naložb podjetij v raziskave in inovacije.

Na sestanku je Univerza v Mariboru predstavila svoje načrte za izgradnjo Tehnološkega inovacijskega centra Innovum, ki temelji na želji po hitrejšem in uspešnejšem gospodarskem razvoju vzhodne kohezijske regije in s tem celotne Slovenije. "Cilj je ustvariti simbiotično povezavo med univerzo, raziskovalnimi organizacijami, gospodarstvom, podpornimi oz. razvojnimi organizacijami in lokalnimi skupnostmi ter na ta način spodbuditi naložbe za trajnostno rast in delovna mesta z visoko dodano vrednostjo ter zmanjšati razvojne razlike do razvitejših regij EU," poudarjajo na univerzi.

Kot so sporočili, so sogovorniki pozdravili pobudo za projekt Innovum, saj bi ta lahko imel pozitivne učinke na razvoj vzhodne kohezijske regije. Je pa minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek opozoril, da bo moral biti center s svojo dejavnostjo učinkovit, hkrati bo moral pokazati konkretne rezultate v praksi in dodati vrednost gospodarstvu v regiji.

Center Innovum, ki naj bi imel sedež v Mariboru, načrtujejo v okviru strategije Inovativnih odprtih tehnologij (IOT), na kateri dela mariborska univerza že nekaj let. Gre za vseslovenski razvojni program, katerega cilj je povečanje števila visokotehnoloških podjetij in povečanje konkurenčnosti malih in srednje velikih podjetij ter s tem ustvarjanje novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo v vzhodni kohezijski regiji.

Projekt je univerza februarja predstavila že ministru za razvoj, strateške projekte in kohezijo Iztoku Puriču ter mariborskim poslancem DZ. Kot je takrat povedal rektor Kačič, bo Innovum namenjen predvsem raziskovanju in prenosu znanja v prakso, poleg osrednje enote v Mariboru pa naj bi imel še dodatne lokacije v drugih delih vzhodne kohezijske regije. "Gre za infrastrukturni objekt z ustrezno raziskovalno in razvojno opremo," je pojasnil.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar